Депортовањем прикривају злочине над Србима?

Депортовање муџахедина из БиХ представља избегавање суочавања са злочинима које су они починили над Србима током протеклог рата у БиХ, изјавио је директор Центра за истраживање ратних злочина Републике Српске (РС) Јанко Велимировић.
"Велика је штета што сви муџахедини у БиХ нису процесуирани за ратне злочине које су починили над Србима у БиХ, било индивидуално, у јединицама, или наредбодавно", рекао је Велимировић.
Велимировић је додао да је депортација држављанина Туниса Караја Камела Бин Алија, познатијег као Абу Хамза, један од примера како се избегава суочавање с правдом, напомињући да га након екстрадиције у Тунис нико више неће позвати на одговорност.
Руководилац Оперативног тима Републике Српске за тражење несталих Горан Крчмар сматра да депортовање држављанина Туниса Абу Хамзе из БиХ у матичну државу представља класично прикривање злочина и за то окривљује институције БиХ.

"Депортовањем из БиХ држављанина Туниса, Абу Хамзе, у матичну државу институције БиХ само су још једном аболирале злочин почињен над српским народом", рекао је Крчмар.
Он је подсетио да се у пресуди команданту Армије БиХ Расиму Делићу у Хагу јасно наводи да су припадници одреда "Ел муџахид", у којем је био и Абу Хамза, починили злочине над Србима на Озрену. На основу те чињенице, Крчмар је рекао да поставља принципијелно питање Тужилаштву БиХ - да ли је Абу Хамза требао да буде процесуиран и да одговара за тај злочин или да буде депортован у матичну земљу?
"Ко ће одговарати за злочине над српским народом у БиХ? Боље би било да није напустио БиХ и да је дочекао лице правде, него да га за пет година опет тражимо и враћамо", сматра Крчмар.

Држављанин Туниса и БиХ

Држављанин Туниса Карај Камел Бин Али, познатији као Абу Хамза, који је проглашен претњом по националну безбедност БиХ, депортован је јуче у матичну државу у пратњи овлашених службеника Службе за послове са странцима БиХ. Депортовање је извршена уз асистенцију Агенције за истраге и заштиту БиХ и Дирекције за координацију полицијских тела. Овом држављанину Туниса уз меру протеривања изречена је и забрана повратка у БиХ у периоду од пет година.
Карај Камел Бин Али је у БиХ осумњичен и осуђиван за више тешких кривичних дела. Држављанство БиХ добио је, јер се током рата од 1992. до 1995. године борио у јединици "Ел муџахид".

 

Извор: vesti-online