fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Генерал оптужио трибунал за пристрасност

Ratko-Mladic.jpg

Некадашњи командант Воjске Републике Српске, генерал Ратко Младић, оптужио jе данас Хашки трибунал да jе „суд НАТО-а коjи суди њему и његовом народу“.

„Ви немате право да судите, зато што сте пристрасни и зато што jе НАТО тукао моjу земљу, као што сада туче Азиjу и Африку“, рекао jе Младић на статусноj конференциjи.

Предсjедаваjућег судиjу, Холанђанина Алфонса Ориjа, Младић jе обавиjестио да jе тражио да му супруга донесе ратну униформу – кошуљу, панталоне, шапку и блузу. „У овоj одjећи сам био у рату, послиjе рата и у избjеглиштву. Овдjе сам донио капу коjу су ми ови сатрапи узели, али jа се на њих не љутим“, рекао jе Младић.

Он jе у судници показао неколико приватних фотографиjа, обjаснивши да jе на jедноj његова покоjна кћерка Ана када jе била мала, снимљена у Македониjи, на Поповоj Шапки, где jу jе учио да скиjа, а затим фотографиjу свог сина Дарка снимљену 1978. године такође на скиjању. На осталим фотографиjама су супруга генерала Младића и његова свастика коjа jе преминула, њена кћерка и његов син Дарко Младић.

Генерал Младић показао jе и фотографиjу свог покоjног брата и маjке коjима, рекао jе, ниjе могао да оде на гробове. Коначно, он jе показао своjу фотографиjу из рата и jедну од званичних фотографиjа трибунала са jедног од његових поjављивања пред судом.

Судиjа Ори jе прокоментарисао да „схвата Младићева осjећања и без фотографиjа“ и питао шта би оптужени желио да судско виjеће уради. Говорећи о Младићевом оспоравању правичности суђења, Ори jе рекао да „ниjе тренутак за политичке говоре“.

„Немоjте мислити да правим циркус. Пред краj сам какво ми jе здравље, али мени ниjе битан Ратко Младић, битно ми jе какав траг остављам. Оставите моj народ на миру“, рекао jе Младић.

Он jе поновио да и даље тражи да се у тим његове одбране укључи руски адвокат Александар Мезjаjев, оптуживши трибунал да то не жели да прихвати „зато што jе Мезjаjев Рус“. У тиму одбране Младић jе желио и Јелену Гускову за коjу jе рекао да jе „написала књиге коjе се њему свиђаjу“. „Не дате ми ни руску капу коjа jе овде да ставим на главу“, рекао jе Младић и поновио да му капа треба из медицинских разлога.

Судиjа Ори прекинуо jе Младићев монолог, поручуjући да његов главни бранилац Бранко Лукић зна правни лиjек у вези са именовањем тима одбране. У вези са примjедбама на температуру у судници, судиjа Ори jе саопштио да jе „на захтjев виjећа особље прегледало систем хлађења“.

Наредна статусна конференциjа наjављена jе за 29. март, а почетак суђења заказан jе за 14. маj.

Тужилаштво jе обавиjестило Виjеће да ће позвати 410 свjедока а да очекуjе да ће се њих 158 поjавити у судници. Тужилаштво намjерава да представи 27 906 доказних предмета и процjењуjе да ће искористити отприлике 200 сати претреса да изведе своjе доказе.

Генерал Ратко Младић оптужен jе за геноцид и друге злочине почињене над несрпским цивилима у БиХ од маjа 1992. до краjа 1995. године. Младић jе ухапшен 26. маjа 2011. године у Србиjи и у надлежност Међународног суда предат jе 31. маjа.

Извор: срна

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: