fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Још једна година без помака у тражењу несталих

Бања Лука, Дан погинулих и несталих РС - Banja Luka, Dan poginulih i nestalih RS
Бања Лука, Дан погинулих и несталих РС

Предсједник Републичке организације породица погинулих и заробљених војника и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да се и ове године Дан погинулих и несталих РС обиљежава са врло малим помаком у тражењу несталих.

Он је подсјетио да је од краја рата до почетка рада Института за тражење несталихБиХ годишње ексхумирано и идентификовано 320 тијела, а да од формирања института за три године идентификовано 75 лица.

„Аkо цифру од 1729 на списку несталих подијелимо са 25 колико је претходних година нађено и идентификовано заиста је врло тјескобно очекивати да ће се овај процес убрзати са овом политиком и овим кадровима који постоје у институту“, рекао је Митровић новинарима након полагања вијенаца на спомен-костурници на Новом гробљу у Бањалуци.

Он је нагласио да Републичка организацијапородица погинулих и заробљених војника и несталих цивила очекују у овој години извршити потпуна обнова представника РС у Инститтута за тражење несталих БиХ и то два члана у управном одбору и два члана у савјетодавном одбору.

Митровић је подсјетио да је од 1. септембра у Институту именован нови представник РС Милутин Мишић те да се од њега очекује да покрене одређене акције како би се изменила политика у раду института.

„Наш је циљ да се убрза процес тражења несталих који је у застоју и да се изради централна евиденција и да буде одговоран неко ко није израдио централну евиденцију за коју је законска обавеза истекла још 2008. године“, рекао је Митровић.

Он је нагласио да у БиХ као малом географском простору на којем људи говоре међусобно разумљивим језичком неприхватљиво да се не зна гдје се налазе нестали, а да је притом буџет института који је задужен за то пет и по милиона КМ годишње.

Поводом обежавања 15. септембра, Дана погинулих и несталих лица РС, јутрос је служен парастос несталим и погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату у цркви Свете Тројице у Бањалуци.

Делегације борачких организација, Народне скупштине РС, те савјетник предсједника РС Миладин Драгичевић и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић положили су цвијећа на Спомен-обиљежје на гробљу Свети Пантелија, Спомен-обиљежје „12 беба“, споменик „12 беба“ и Спомен костурницу на Новом гробљу.

Извор: срна

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: