fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Капетан Драган: Ако ми не помогнете, у Хрватској ће ме убити!

Драматични апел Капетана Драгана из аустралиjског затвора, где чека екстрадициjу: Очекуjем помоћ од Владе Србиjе и српског народа да ме не изруче Загребу. Адвокати га све више избегаваjу из страха да неће наплатити ни основне трошкове

Силверwатер Цоррецтионал Цо

                              Познаници су престали да га посећуjу у затворском комплексу
НЕ могу да схватим да ме jе Србиjа отписала. Убиће ме у Хрватскоj ако ми не помогнете – ексклузивно за “Новости” каже Драган Васиљковић, познатиjи као Капетан Драган, српски политички затвореник у Аустралиjи, после наговештаjа да ће ускоро бити изручен Хрватскоj. Из притворске ћелиjе у затвору Паркли поручуjе да дане проводи у тешкоj неизвесности.

Високи званичници Србиjе су ме охрабривали да издржим робиjу, да ће ми помоћи. Обећали су ми то. Зато и очекуjем помоћ од министра Дачића, са коjим сам разговарао, од Владе Србиjе, од наше амбасаде, од српског народа. Да ме не пошаљу у Хрватску, где ће ме сигурно убити. Амбасада Србиjе у Канбери и Генерални конзулат Србиjе у Сиднеjу ми не преносе никакве поруке из Владе Србиjе, jер их нема. То не могу да схватим – разочаран jе Васиљковић.

Хрватска jе оптужила Капетана Драгана за ратне злочине, мучење и убиjање ратних заробљеника, као и нападе на цивиле током 1991. и 1992. године у Републици Српскоj Краjини. Истовремено, затражено jе његово хапшење и изручење ради суђења у Загребу. Ухапшен jе у Перту 2006. године. Влада Аустралиjе jе после вишегодишњег правног натезања и Васиљковићевих покушаjа да оспори хрватски захтев за изручење, у новембру 2012. донела одлуку о екстрадициjи Хрватскоj. Последња одлука о одбиjању жалбе сломила му jе ведар дух.

Васиљковић се физички добро држи, али психички jе збуњен. Не зна шта да ради, ни шта ће се догодити са њим. После одбиjања Савезног суда да прихвати његову жалбу на регуларност судског процеса, нашао се пред претњом екстрадициjе Хрватскоj. Његове очи и наде окренуте су сада само према Србиjи – обjашњава нам стање Капетана Драгана његов приjатељ професор Воjислав Илић, коjи га jе посетио у затвору.

Илић каже да jе Капетан Драган у затвору доскоро свирао гитару, изучавао литературу из физике, о роботици, космосу и соларним летелицама, а сада само шета и ишчекуjе лепе вести из Србиjе. Представници српске заjеднице су престали да долазе код Капетана Драгана, ваљда зато што аустралиjски медиjи извештаваjу да jе његов случаj окончан. И да ће Капетан Драган ускоро да лети за Загреб. Посећуjу га само супруга Нада, брат Кића, деца, изасланик владике Иринеjа, епископа Митрополиjе аустралиjско-новозеландске и приjатељ др Воjислав Илић, са коjим се преко недеље чуjе и телефоном.

На све жалбе Капетана Драгана и његових адвоката аустралиjско правосуђе jе одговорило негативно.

Једина преостала шанса као привремено спасење од екстрадициjе jесте жалба Врховном суду Аустралиjе. Ако jе Врховни суд прихвати, могу да ми одложе изручење за наредне две године – рачуна Капетан Драган.

Васиљковић сада има и велики проблем са адвокатима.

Нема новца да плати адвокате и они зато почињу да “тргуjу” са њим – упозорава професор Илић.

Досадашње трошкове одбране Васиљковића плаћала jе Српска заjедница, предвођена Одбором за правду и истину, коjи jе формиран ради заштите права Капетана Драгана. Како jе, међутим, та подршка посустала, поjавила се претња да ће дуговања да сломе Капетана Драгана.

Затвор Паркли

                                                        Затвор Паркли, у коjем Васиљковић проводи дане
У Аустралиjи страна коjа изгуби на суду плаћа све трошкове. Овде од државе Васиљковић има само бесплатан стан и храну. Аустралиjа jе на суђење потрошила два милиона долара. Сви смо ми аустралиjски порезници, и ми смо то платили. Хрватска не плаћа ниjедан долар да се њен захтев о изручењу изврши. Сада адвокати, свесни да од Капетана Драгана неће добити хонораре, преговараjу са државом око нагодбе – или да се ослободи или да се што пре изручи Загребу – обjашњава др Илић.

У случаjу да Капетан Драган изгуби и следећу жалбу у Врховном суду, Аустралиjа ће Васиљковићу и његовоj полициjскоj пратњи да плати само jедносмерну авионску карту од Сиднеjа до Загреба.

Ако адвокати Капетана Драгана сада одустану од даље битке за његову слободу, jер осећаjу да не могу да победе државу Аустралиjу, може се лако догодити да Васиљковић буде изручен Хрватскоj за православни Божић – стрепи др Воjислав Илић из Сиднеjа.

ОД ГОЛФЕРА ДО РАТНИКА

Васиљковић jе рођен 12. децембра 1954. у Београду. Даниел Снеден, 1967. године отишао jе у Аустралиjу са маjкомhttps://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Kapetan_Dragan.jpg и две сестре. Након што jе завршио средњу школу у Мелбурну, радио jе у фото-радњи. Провео jе четири године у резервном саставу лаке аустралиjске коњице. После одслужења воjног рока, радио jе као инструктор оружjа у Африци и Јужноj Америци. Пловио jе широм света, а у Србиjи jе боравио 1988, где jе започео посао са бродским и авионским чартером. Радио jе и као инструктор голфа у Аустралиjи.

Био jе оснивач и вођа jединице “Книнџе” или “Црвене беретке”. Тренирао jе jединице на краjишком Голубићу. Тада постао jе врста народног хероjа. Током рата jе основао и фонд “Капетан Драган” са циљем да помогне жртвама рата. Након завршетка борби у Хрватскоj и БиХ, Васиљковић се вратио у Србиjу, где jе живео неколико година, а био jе укључен и у рад Српског покрета обнове.

Хашки трибунал jе навео Васиљковића као “учесника у удруженом злочиначком подухвату” над Хрватима и другим несрбима у одлуци против Мартића, али ниjе тражио његово хапшење.

 

ПРОТЕСТ ЗАВЕТНИКА
Српски сабор Заветници организовао jе испред аустралиjске амбасаде у Београду протестни скуп под називом “Стоп изручењу Капетана Драгана” и излепио jе плакате са таквом поруком. Циљ jе, кажу Заветници, да скрену пажњу jавности на чињеницу да “актуелна власт у Србиjи не жели да се заложи за своjе заслужне грађане”.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

АПЕЛ ВЛАДИ СРБИЈЕ ДА СПРИЈЕЧИ ЕКСТРАДИЦИЈУ

КАПЕТАН ДРАГАН ОСАМ ГОДИНА ЛИШЕН СЛОБОДЕ! – Jadovno 

КАПЕТАНА ДРАГАНА НЕ ИЗРУЧИВАТИ ХРВАТСКОЈ – Jadovno 

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: