fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

МИТРОВИЋ: ДИСКРИМИНАТОРСКИ ОДНОС ИНСТИТУТА ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА БиХ

Предсjедник Републичке организациjе породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изjавио jе данас у Бањалуци да Институт за нестала лица БиХ врши дискриминациjу у процесу тражења несталих лица и да Република Српска jош трага за 1.675 несталих у одбрамбено-отаџбинском рату.

Обиљежено 19 година од оснивања РОПИН-а

Обиљежено 19 година од оснивања РОПИН-а


„У процесу тражења несталих лица боримо се за истину и правду, као и против великих опструкциjа представника међународне заjеднице и Института за нестала лица БиХ када jе риjеч о проналажењу српских жртава“, рекао jе Митровић новинарима на обиљежавању 19 година од оснивања Удружења породица заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске.

Према његовим риjечима, потребне су корjените промjене у процесу тражења несталих лица.

„До сада су идентификоване 3.773 жртве српске националности, али jе поражаваjуће што 657 тиjела из три спомен-костурнице jош нису идентификована. Због тога jе потребно да се у Заводу за судску медицину Републике Српске почне са идентификациjом наших жртава“, додао jе Митровић.

Предсjедник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао jе да ће институциjе Српске помоћи у процесу тражења несталих лица.

„Република Српска се тешко може одужити породицама коjе су изгубиле наjмилиjе у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату. Парламент Српске ће подржавати захтjеве ових породица и са њима рjешавати постоjеће проблеме“, рекао jе Чубриловић.

Он jе оциjенио да проблем у тражењу несталих лица представља неразумиjевање у Федерациjи БиХ.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић каже да Влада Српске чини све да се на адекватан начин одужи борачким категориjама.

„Све институциjе Републике Српске мораjу дати пуни допринос да би се помогло породицама коjе су изгубиле наjмилиjе“, рекао jе Савановић.

Савjетник предсjедника Републике Српске Душко Четковић нагласио jе да jе веома важно да буду нађени и идентификовани сви нестали у одбрамбено-отаџбинском рату.

„Не смиjемо заборавити значаj и величину борбе за Републику Српску. Предсjедник Републике Српске Милорад Додик jе за брже и ефикасниjе рjешавање питања тражења несталих и у томе ће дати пуни допринос“, рекао jе Четковић.

У оквиру обиљежавања 19 година од оснивања Удружења породица заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске данас су у Бањалуци положени виjенци и запаљене свиjеће на споменик првом предсjеднику овог удружења Бранку Панићу.

Виjенце су положили представници Републичке организациjе породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, изасланик предсjедника Српске Душко Четковић, те представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

МИТРОВИЋ: ЏАФЕРОВИЋ НЕ МОЖЕ ВОДИТИ … – Jadovno 1941.

МИТРОВИЋ: НЕМА МЈЕСТА ЗАДОВОЉСТВУ ИЦМП-а – Jadovno …

МИТРОВИЋ: ОТВОРЕНО ПИСМО … – Jadovno 1941.

МИТРОВИЋ: ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ У ЗАВОДУ ЗА … – Jadovno 1941.

Митровић: Увреда српских жртава рата – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: