fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

МИТРОВИЋ: НЕМА ОДУСТАЈАЊА ОД РЕФЕРЕНДУМА

Недељко Митровић

Недељко Митровић

Предсjедник Републичке организациjе породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра да власти Републике Српске не смиjу одустати од одржавања референдума о Суду и Тужилашту БиХ, jер структурални диjалог о реформи правосуђа у БиХ не даjе никакве резултате.

 

„Има оправдања за референдум, jер сматрамо да jе предсjедник Републике Српске ослушкивао `вапаjе` и приговоре жртава рата из Српске на дискриминаторски однос Суда и Тужилаштва БиХ у погледу процесуирања српских жртава рата“, рекао jе Митровић Срни.

 

Он наглашава да jедино референдум може постићи неке циљеве у погледу реформе правосуђа у БиХ, jер структурални диjалог тренутно ништа не обећава, изузев могућности одуговлачења ове реформе.

 

„Федерална страна, потпомогнута страним амбасадорима и високим представником, нема намjеру да структурални диjалог учини ефикасним, корjенитим и радикалним, како би Суд и Тужилаштво БиХ имали обjективан и непристрасан приступ у процесуирању ратних злочина“, каже Митровић.

 

Он jе подсjетио да краjем децембра истиче седмогодишњи рок по Стратегиjи процесуирања ратних злочина у БиХ за процесуирањем наjсложениjих предмета, истичући да упркос томе ниjедан случаj злочина почињеног над Србима ниjе започет са процесуирањем нити окончан.

 

„Ово довољно говори о делигимитету Суда и Тужилаштва БиХ, jер не вjеруjем да ће ове институциjе испунити задатке и обавезе у просесуирању лакших случаjева ратних злочина у року од 15 година како предвиђа стратегиjа“, рекао jе Митровић.

 

Митровић оцjењуjе да jе несхватљиво да неки страни амбасадори и високи представник не разговараjу са жртвама рата из Републике Српске приjе доношења некаквих закључака или њиховог стаjања у одбрану Тужилаштва и Суда БиХ, иако су и они свjесни да ове институциjе не раде онако како би требало.

 

Народна скупштина Републике Српске усвоjила jе 15. jула одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

 

Према овоj одлуци, референдумско питање гласи „Да ли подржавате неуставно и неовлашћено наметање закона од високог представника међународне заjеднице у БиХ, посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примjену њихових одлука на простору Републике Српске?“.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

МИТРОВИЋ: ЗЛОЧИН НА ОЗРЕНУ ИМА СВЕ ЕЛЕМЕНТЕ …

МИТРОВИЋ: ПОКРЕНУТИ ТРАЖЕЊЕ НЕСТАЛИХ СРБА …

митровић: хрватска мора процесуирати злочине над србима

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: