НАЈВИШЕ ИМОВИНЕ И КУЛТУРНОГ БЛАГА СПЦ УНИШТЕНО У ХРВАТСКОЈ

Управник Музеја СПЦ Владимир Радовановић
Управник Музеја СПЦ Владимир Радовановић

Врло је тешко направити процјену колико је опљачканог црквеног добра завршило на "црном тржишту", али постоје информације да се одређен предмети повремено појављују, наводи управник Музеја СПЦ-а Владимир Радовановић... Разговарала: Весна ШУРБАТ 

БЕОГРАД, 2. ЈАНУАРА /СРНА/ - Највише имовине и културног блага Српске православне цркве /СПЦ/ уништено је током ратних збивања у Хрватској и на Косову и Метохији, истиче управник Музеја СПЦ-а Владимир Радовановић. 

Он као примјер наводи Пакрачку библиотеку, у Хрватској, која је, мало након што је напокон враћена СПЦ-у, за вријеме посљедњег рата у тој земљи потпуно девастрана и уништено је мноштво рукописних књига и архивске грађе. 

"Предстоји нам посао да утврдимо шта је све нестало и да нађемо начин да оно што је опљачкано буде враћено СПЦ", наглашава Радовановић у интервјуу Срни. 

Он напомиње да је врло тешко направити процјену колико је опљачканог црквеног добра завршило на "црном тржишту", али постоје информације да се одређен предмети повремено појављују, на шта реагују полицијски органи.

Радовановић наводи да је СПЦ у Хрватској за вријеме посљедњег рата спашавала оно што се налазило у српским црквама те да је оно што није изнијето страдало у ратном вихору. 

"Постоје спискови оног шта СПЦ потражује у Хрватској, али ти спискови нису до краја утврђени. Ту су различите врсте предмета од архивске грађе до различитих икона и богослужбених предмета. 

Збирни списак још није направљен и свака епархија покреће бригу о својим предметима са надлежним органима да би их вратили", истиче Радовановић. 

Он напомиње да је Хрватска у обавези да врати цјелокупно приватно власништво и да се нада да СПЦ неће бити изузета из општеприхваћеног правила о поштивању приватне својине. 

Радовановић најављује да ће у наредних десет до 15 година бити извршено пописивање, евидентирање и дигитализација читавог црквеног културног блага, а за црквеним предметима који су нестали током ратних дешавања биће расписана међународна потрага. 

"Жалосна је чињеница да ни данас нисмо сигурни да неће бити нешто уништено, јер се појављују ексцесни примери када долази до скрнављена српске цркве или писања разних графита или неких других провокација и разбојништава која су усмерена на уништавање српске културе и историје", каже он. 

Нажалост, указује Радовановић, још не постоји централни регистар, гдје би све било пописано и обрађено да би имали тачну представу шта се све налази и шта је сачувано у црквама и манастирима СПЦ, како у Србији, тако и у Републици Српској, БиХ, Хрватској и другим земљама. 

"Зато још није евидентирано колико је у протеклим ратовима нестало црквеног културног и духовног блага, али је реч о великом броју, јер је у тим ратом вихорима, како на подрују Хрватске БиХ, тако и Косова и Метохије, страдао велики број храмова и манасатира", каже Радовановић за Срну.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

исмо епископа далматинског фотија министру ... - Jadovno 1941.

иладин Суботић: Прећуткивање и отуђење - Jadovno 1941.

графити у винковцима потврда да културно ... - Jadovno 1941.

УВРЕДЉИВИ ГРАФИТИ ПРОТИВ СРБА - Jadovno 1941.