fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОБИЉЕЖЕНО 20 ГОДИНА ОД ОДБРАНЕ ГРАДА ОД „ЗЕЛЕНИХ БЕРЕТКИ“

Prijedor_obiljezavanje godisnjice.jpg

ПРИЈЕДОР, 30. МАЈА (СРНА) – У Приjедору jе
данас обиљежена 20. годишњица од напада паравоjних формациjа „зелене беретке“ на град у чиjоj одбрани jе погинуло 15, а рањено 25 припадника српске воjске и полициjе.

Парастос jе служен испред споменика погинулим
борцима и браниоцима града „За крст часни“, а потом су броjне
делегациjе положиле виjенце и запалиле свиjеће.

 

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић истакао jе да jе оваj догађаj преломио догађања у овом региону 1992. године.

 

„Очито jе да jе то био подмукао злочиначки пир коjи су овдjе извели припадници бошњачког народа, а даље jе подстакао неприjатне и болне активности за све, па и за Бошњаке“, рекао jе
Ђокић и додао да се оваj догађаj покушава потиснути у страну и говорити само
како се ту догодио злочин у коjем су страдали Бошњаци.

 

Према Ђокићевим риjечима, оваквим окупљањем грађана свjедочи се истини о томе шта се догађало и како jе овдjе отпочела спирала несреће.

 

„Бошњаци мораjу преузети одговорност да су тога дана, свjесно вођени или не, они практично покренули спиралу злочина коjи су се даље догодили на овом подручjу“, рекао jе Ђокић.

 

Начелник општине Марко Павић истакао jе да jе обиљежавање Дана одбране града дошло „у вриjеме када се на Приjедор врши наш народ назива агресором“.

 

„Ово jе само jедан мали дио истине о протеклом рату коjи се данас обиљежава и коjи су породице погинулих бораца жељеле цивилизовано обиљежити и свиjету послати поруку да ће истина увиjек побиjедити, а да смо ми спремни на диjалог, толеранциjу, помирење и заjеднички живот“,
навео jе Павић.

Он jе додао да увиjек има снага коjе вуку назад и живе на конфликтима. „Ми у Приjедору таквим снагама нећемо дозволити да раде оно што су наумили“, навео jе Павић.

 

Предсjедник општинске Организациjе породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Здравка Карлица рекла jе да породице погинулих бораца посебно боли и пече заборав и прекраjање истине у
употребљиву ’историjу`.

„Сjећање на 30. маj 1992. године за нас jе веома болно, али ће ове породице увиjек памтити таj дан и обиљежавати, не вриjеђаjући никог. Не постоjи само jедна страна, jедна бол, jер не могу сви на
jедноj страни бити жртве, jунаци и патриоте, а на другоj злочинци како то многи
настоjе да прикажу“, истакла jе Карлица.

 

Она jе додала да ће увиjек говорити искрено jер на то обавезуjу наjмилиjи коjи су своjе животе узидалу у темеље овог градаи Репбулике Српске.

 

У одбрани Приjедора, током седмодневних борби са муслиманским паравоjним формациjама, животе jе изгубило 26 српских воjника и полицаjаца, а више од 30 jе рањено.

 

Поводом обиљежавања дана напада у приjедорском позоришту одржана jе духовна академиjа. Данашњоj свечаности присуствовала jе и делегациjа Министарства управе и локалне самоуправе РС.

 

Извор: срна

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: