ОБНОВА ТУЖБЕ ЧИСТА УТОПИЈА

srna

БЕОГРАД, 4. ОКТОБРА (СРНА) - Обнова тужбе БиХ против Србије и Црне Горе за геноцид је, бар засад, чиста утопија, сматра Сакиб Софтић, који је заступао БиХ у процесу пред Међународним судом правде.

Поборницима тезе о могућој обнови поступка Софтић скреће пажњу на непостојање два кључна елемента који су, наглашава, предуслов да би се о ревизији уопште могло размишљати, а камоли је представљати као "могућу мисију".

Софтић је за београдску "Политику" рекао да су то на једној страни недостатак "политичке воље" у владајућим бошњачким круговима, а на другој недостатак "нових доказа" који би били релевантни за суд.

"На бошњачкој страни нема искрене политичке воље за покретање ревизије", каже Софтић и наглашава да је то сасвим ирелевантно пред далеко важнијом чињеницом да "нема ни нових доказа" за евентуално "преформулисање" већ изречене правне квалификације.

Он напомиње да има разумијевања за понашање бошњачких "креатора" политичке воље, као и њихове повремене најаве да ће "бити" ревизије, јер уколико би рекли да "то не желе" изазвали би револт својих сународника.

Коментаришући "спорну" пресуду Међунродног суда правде по тужби БиХ против Србије и Црне Горе, Софтић истиче да је она "прихватила" верзију историјских збивања у периоду од 1991. до 1995. године, онако како је БиХ презентовала.

У пресуди Међународног суда правде од 26. фебруара 2007. године наведено је да Србија и Црна Гора није одговорна за геноцид у Сребреници, али да јесте одговорна што није учинила ништа да спријечи, нити да казни починиоце.

 

Извор: срна