fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Рајилић: Филм „Нечуjни крик“ – вријеђа српске жртве

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/necujni_krik.jpg

Удружење жена жртава рата Републике Српске оштро протестуjе због недавног приказивања документарног филма „Нечуjни крик“ Балканске истраживачке мреже „Бирн БиХ“, jер сматра да jе намjера да се прикаже да су искључиво жене из Федерациjе БиХ биле жртве протеклог рата.

Предсjедник Удружења Божица Живковић-Раjилић рекла jе Срни да оваj филм наноси огромну штету српском народу и да вриjеђа српске жртве рата.

„У овом филму Српкиње не постоjе, оне су на маргини збивања, непотребне, наше риjечи нису важне. Муке коjе смо преживjеле су по овом филму `природно и нормално стање jер смо Српкиње и не треба нам кривица да бисмо биле криве“, истиче Раjилићева.

Према њеним риjечима, у филму су приказане слике Омарске, Приjедора, Јабланице, Брчког, Дретеља за коjе Бошњаци тврде да су били логори за несрбе, а нису приказани логори у Броду, Оџаку, Тузли, Зеници, Трнову… у коjима су били Срби.

Раjилићева jе навела да по завршетку филма гледалац може закључити да су жртве искључиво Бошњаци и неки мали броj хришћана, углавном Хрвата.

„У име Срба на филму се наjчешће поjављуjе jедан мушкарац – логораш, али ниjе приказан ниjедан примjер стотина и хиљада српских жена коjе су злостављане у протеклом рату у Федерациjи БиХ“, наглашава Раjилићева.

Она каже да се у овом филму она, као предсjедник Удружења, не препознаjе ни као жртва ни као Српкиња, него као некакав „административни радник“ коjи скупља податке о женама, просљеђуjе и критикуjе Владу Републике Српске.

Документарни филм „Нечуjни крик“ Балканске истраживачке мреже „Бирн БиХ“ приказан jе у Бањалуци 24. новембра у оквиру презентациjе „Међународног протокола о документирању и истраживању случаjева сексуалног насиља у конфликту“.

У оквиру презентациjе тог протокола, коjи проводи и финансира британска Амбасада у БиХ, одржан jе састанак у Бањалуци са представницима Удружења и организациjа српских жртава из протеклог рата 1991-1995.године.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

РАЈИЛИЋ: РАСВИЈЕТЛИТИ УБИСТВА … – Jadovno 1941.

хиљаде српских жена било у муслиманским и  – Jadovno 1941.

ПРОЦЕСУИРАТИ ПОЧИНИОЦЕ ЗЛОЧИНА НАД СРПКИЊАМА 

КОЈИЋ: 800 ДОСИЈЕА О СРПКИЊАМА  – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: