Регионална конференција о избеглима

Београд -- Шефови дипломатија држава региона учествоваће данас у Београду на међународној конференцији посвећеној решавању проблема избеглих и расељених у региону.
На конференцији учествују министри из Србије, Црне Горе, Хрватске и БиХ.
Поред министара учествоваће европски комесар за проширење Штефан Филе, високи комесар УН за избеглице Антонио Гутереш, помоћник америчке државне секретарке за питања избеглица Дејвид Робинсон и представници ОЕБС-а и Савета Европе.
Најављено је да ће министри Вук Јеремић, Свен Алкалај, Горан Јандроковић и Милан Роћен потписати заједничку декларацију којом се четири државе обавезују на проналажење решење за преостале расељење и избегле у региону, после чега ће се обратити новинарима.
Коалиција удружења избеглица указала је да регионална конференција у Београду, неће решити проблем имовине избеглих из бивших југословенских република.
"Оштећени грађани траже да им се врате њихова незаконито одузета имовинска и стечена права, а то није циљ конференције", наводи се у саопштењу тог удружења избеглица.
У региону Западног Балкана има око 200.000 расељених и избеглих што је последица ратова од 1991-1995. године. Високи комесар за избеглице УН Гутереш због тога је регион уврстио у пет приоритетних продужених избегличких криза у свету које је потребно решити.

 

Извор: b92.net