fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

САВАНОВИЋ: ПОНОВЉЕНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ИЗ ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

Министар Миленко Савановић

Министар Миленко Савановић

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изjавио jе да су сви злочини коjи су се дешавали у Другом свjетском рату поновљени и 1992. године чиjа су мета и жртве остали Срби, али jе трагично да ниjедан случаj коjи се се односи на српске жртве ниjе процесуиран.
„Злочине над Србима су чинили муслимани и Хрвати, практично локално становништво. Нажалост, мета и жртве остале су исте као и у Другом свjетском рату – Срби“, истакао jе Савановић на конференциjи за новинаре у Бањалуци поводом обиљежавања 15. септембра – Дана погинулих и несталих у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

Савановић jе рекао да се поставља питање зашто у посљедња два виjека практично постаjе жртва српски народ, коме никада нису заказале доброта и великодушност, правичност, повjерење и све оне људске вриjедности коjе цивилизациjа посjедуjе.

„Зашто српски народ коjи jе увиjек био на страни слободарског свиjета, коjи се борио против фашизма и свих окупациjа, дође у ситуациjу да буде етнички чишћен, убиjан и угњетаван“, запитао jе Савановић.

Савановић сматра да Срби недовољно познаjу историjу и догађаjе коjе jе она носила.

Према његовим риjечима, интелектуална jавност у научним институциjама и академиjама Републике Српске, те историчари, треба да даjу одговор на питање српског страдања.

Савановић jе рекао да ће се историjа Србима поновити уколико буду лакомислени и брзо праштали и прихватали у загрљаj све те коjи су их убиjали и били неприjатељи, закључуjући да се у том случаjу поставља суштинско питање – да ли су Срби довољно зрели и као народ способни за опстанак и останак.

Министар jе подсjетио да ће у Бањалуци сутра бити обиљежен 15. септембар – Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске у организациjи Одбора Владе Републике Српске за његовање традициjе ослободилачких ратова.

Обиљежавање почиње сутра у 9.30 часова служењем парастоса у Храму Христа Спаситеља погинулим и убиjеним борцима и цивилима, у 10.15 часова предвиђено jе полагање виjенаца на Спомен-костурницу на бањалучком Новом гробљу, те обраћање званичника у 11.15 часова.

У 11.35 часова предвиђено jе полагање виjенаца на Споменик „12 беба“ у центру Бањалуке, док ће у 13.00 часова у Банском двору бити одржана трибина „Актуеална питања на остваривању породица погинулих бораца у протеклих 20 година“, те изложба „Хроника рата-узроци и посљедице“.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

САВАНОВИЋ: СРБИ ЋЕ ОПСТАТИ НА СВОЈИМ ВЈЕКОВНИМ …

САВАНОВИЋ: НЕ СТВАРАТИ СИТУАЦИЈЕ ДА СЕ ЗА СЛОБОДУ …

ЗЛОЧИН У ВОЗУЋИ ИМА ЕЛЕМЕНТЕ ГЕНОЦИДА – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: