fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Сјећање на студенте и раднике погинуле у отаџбинском рату

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/Srna_univerzitet_banjaluka.jpg

На спомен-плочу погинулим студентима и радницима Универзитета у Бањалуци данас су, у оквиру програма обиљежавања 39 година рада и развоjа Универзитета, положени виjенци и прислужене свиjеће, те jе служен парастос.

На плочи jе уписано 87 имена, углавном студената и асистената, али и других радника коjи су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату као припадници Студентске бригаде и редовни воjници Воjске Републике Српске /ВРС/.

Ректор бањалучког Универзитета Станко Станић навео jе да се сваке године, поводом дана Универзитета, полаже цвиjеће на спомен-плочу за 87 хероjа отаџбинског рата да би им се jош jедном одала почаст и исказала захвалност породицама чиjи су наjмилиjи дали животе за изградњу Републике Српске.

Наводећи да Универзитет приводи краjу израду новог регулационог плана кампуса „Универзитетски град“, коjи би требало да буде усвоjен до краjа године, Станић jе рекао да jе планом предвиђено да у новом кампусу буде изграђена спомен-капела као знак сjећања на Студентску бригаду и на одређен начин споменик студентима, хероjима отаџбинског рата коjи су уградили животе у темеље Републике Српске.

„На таj начин отећемо од заборава ову омладину, односно сjаjне студенте и асистенте нашег универзитета коjи су погинули у отаџбинском рату“, нагласио jе Станић.

Министар просвjете и културе Српске Горан Мутабџиjа, коjи jе присуствовао полагању виjенаца на спомен-плочу погинулим студентима и радницима Универзитета у Бањалуци, рекао jе да jе огроман броj младих страдао са идеjом стварања Републике Српске.

„Превелика jе то циjена и када данас о томе говоримо морамо да кажемо да jе Српска стварана у правом смислу крвљу наjбољих и прерано одраслих младих људи. Морамо бити свjесни да jе велики броj младих људи био спреман да узме пушку и да се бори за оно што ми данас уживамо“, истакао jе Мутабџиjа.

Он jе нагласио да jе Универзитет у Бањалуци наjважниjа високошколска установа у Српскоj, коjа поставља нове критериjуме и стандарде у академскоj заjедници.

„Вjеруjем да ће академско особље и сви запослени Универзитета у Бањалуци и ову годишњицу посветити приjе свега сагледавању свих недостатака и унапређењу квалитета научно-истраживачког и педагошког рада“, рекао jе Мутабџиjа.

Професор Природно-математичког факултета у Бањалуци Невенка Павловић, чиjи jе син био учесник Студентске бригаде и коjи jе од посљедица леукемиjе преминуо 1997. године, присjетила се дана када су студенти ишли у отаџбински рат.

Она jе рекла да су НАТО снаге користиле мунициjу са осиромашеним ураниjумом, истичући да су студенти на ратишту били изложени зрачењу.

Павловићева каже да сваке године долази да ода почаст и да се присjети тих младића коjи су били колеге њеног сина и коjи су животе дали за Републику Српску.

Осим чланова породица погинулих студената и радника Универзитета у Бањалуци, виjенце су положили ректор бањалучког Универзитета Станко Станић, представници борачких организациjа Српске и Бањалуке, Униjе студената Републике Српске, те Студентског парламента Универзитета у Бањалуци.

Извор: СРНА

Везане виjести:

Дан воjске и Дан бораца Српске

Добрун: Обиљежена крсна слава ВРС

Кад су боjовници љубили српску заставу

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: