fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sutra 16 godina od ubistva 16 radnika RTS-a

Zgrada_RTS-a_u_plamenu_poslije_bombardovanja_NATO_zlikovaca.jpg
Zgrada RTS-a

Sutra se navršava 16 godina od ubistva 16 medijskih radnika u NATO bombardovanju Radio-televizije Srbije (RTS), saopšteno je iz Udruženja novinara Srbije (UNS).

Bombardovanjem te medijske kuće, 1999. godine ustanovljena je praksa upotrebe vojne sile protiv medija u međunarodnim sukobima, uprkos tome što su oni civilni objekti i ne smiju biti vojni cilj, navodi se u saopštenju UNS-a.

UNS ističe da su sve značajne globalne organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile ubijanje civila u RTS-u, a da Amnesti internešenel namjeran napad na zgradu RTS-a, kao civilni objekat i ubijanje 16 medijskih radnika, smatra ratnim zločinom.

U saopštenju se dodaje da je Evropska federacija novinara (EFJ) na Skupštini u Beogradu 2011. godine pozvala svoje članice da se pridruže UNS-u i SINOS-u prilikom obilježavanja 23. aprila, Dana sjećanja na 16 medijskih radnika ubijenih u NATO bombardovanju RTS-a.

UNS podržava dosadašnji rad Komisije za istraživanje ubistava novinara i očekuje da će ona imati ključnu ulogu u rasvjetljavanju svih okolnosti ubistva 16 medijskih radnika.

Takođe, UNS se pridružuje inicijativi Komisije da pozove Komitet za zaštitu novinara iz Njujorka da promijeni odluku i na listu ubijenih novinara i medijskih radnika uvrsti i 16 radnika RTS-a, navodi se u saopštenju ovog udruženje.

U noći 23. aprila 1999. godine u 2.06 časova NATO je u napadu na zgradu televizije usmrtio 16 radnika RTS-a. To je bio prvi slučaj da je medijska kuća proglašena za legitimni vojni cilj.

Poginuli su: Jelica Munitlak (28), šminker, Ksenija Banković (28), video-mikser, Darko Stoimenovski (26), tehničar u razmjeni, Nebojša Stojanović (27), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbjeđenja, Dragan Tasić (31), električar, Aleksandar Deletić (31), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (34), tehničar, Dejan Marković (39), radnik obezbjeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbjeđenja, Branislav Jovanović (50), tehničar u masteru, Milan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa, i Slobodan Jontić (54), monter.

U Košutnjaku je otvoren spomen-park „Da se ne zaboravi“, u kome je zasađeno 16 stabala piramidalnog graba, po jedno za svakog nastradalog radnika.

U proljeće svake godine, u znak sjećanja na poginule radnike RTS-a, održava se memorijalni turnir u malom fudbalu pod nazivom „Igrajmo za 16“.

Napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su 24. marta 1999. godine i u njima je tokom 79 dana bombardovanja poginulo oko 2.500 ljudi, a ranjeno i povrijeđeno je više od 12.500.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

NIJE BILO PROTESTA KADA JE NATO BOMBARDOVAO RTS …

VIJENCI ZA TROGODIŠNjU MILICU I RADNIKE RTS …

sutra premijera holandskog filma o nato … – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: