fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Сведок: На заробљенике ЈНА пуцала четири хрватска полицајца

Загреб – У наставку суђења бившем хрватском полицаjцу Михаjлу Храстову, jедином оптуженом за убиство 13 ратних заробљеника из ЈНА на Коранском мосту код Карловца 20. септембра 1991, исказ jе дао и jедан од преживелих масакра, резервиста бивше ЈНА Душко Мркић.

Мркић, коjи jе и сам био рањен у стомак, своj исказ дао jе видео-везом из Вишег суда у Београду.

На заробљенике су аутоматским пушкама пуцала четири хрватска воjника, изjавио jе Мркић, сведочећи у поступку коjи се води пред Врховним судом Хрватске.

Храстову су због оптужбе за ратни злочин убиства 13 разоружаних припадника ЈНА у задњих 20 година судили три пута на Карловачком жупаниjском суду. Сва три пута, Храстов jе био ослобођан оптужби за ратни злочин, уз тврдњу да jе пуцњави претходио напад разоружаних воjника на Храстовљеве саборце, чиме су по тоj причи изгубили статус заробљеника.

Врховни суд jе све те три пресуде због процедуралних грешака приликом суђења поништио.

Након треће укидаjуће пресуде, предмет ниjе враћен суду у Карловцу већ jе пресељен на Врховни суд, коjи jе сам провео другостепени и трећестепени поступак, осудивши Храстова на осам година.

Пресуду jе укинуо Уставни суд, затраживши ново суђење, jер Врховни суд пресуду коjу jе донео ниjе обjавио jавно.

Суђење Храстову на Врховном суду наставља се у четвртак и петак.

Према исказима преживелих, воjници су возилима били пребацивани у касарну у Карловцу, али су заустављени на мосту, након чега су издвоjени и одведени воjници ЈНА на одслужању воjног рока. Преостали заробљеници, припадници резервног састава ЈНА из села око Карловца били су масакрирани, а неки су преживели jер су се бацили у реку.

Извор: ВАСЕЉЕНСКА

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: