ТУЖБЕ ИЗБЈЕГЛИМ СРБИМА ДА ВРАТЕ НОВАЦ ЗА ОБНОВУ ДОМОВА

hrvatska_zastava

БЕОГРАД, 14. АПРИЛА /СРНА/ - На адресе неких избјеглих Срба који не живе у кућама које су им обновљене у Хрватској почеле су да стижу најаве тужби, а од њих се тражи да врате новац уложен у обнову њихових домова.

Због тога је протестовала Коалиција удружења избјеглица, док је Српски демократски форум поднио уставну жалбу на закон који то омогућава, јавља РТС.

Према подацима УНХЦР-а Хрватска је обновила више од 48.000 српских кућа, а готово двије деценије послије рата, половина тих кућа је и даље празна.

Уставну жалбу на Закон о посебној државној скрби, који практично омогућава посљедње тужбе поднио је Српски демократски форум, а подршку им је обећао и предсједник Хрватске Иво Јосиповић.

Уз то удружење и невладине организације упозоравају на дискриминацију Срба.

"Имају права ако немају власништво у цијелом свету, док Хрвати из БиХ имају права и да добију станове", каже Вељко Џакула из Српског демократског форума.

Проблем имају и Срби у чије куће се неко током рата уселио и у њих улагао, па уложени новац прави власник сада мора да исплати кориснику имовине, а ако нема од чега, Хрватска нуди кредите.

РТС није успио да добије одговор од хрватске Владе о томе да ли ће бити измјена спорних закона и прије одлуке Уставног суда, нити изјаву од хрватског амбасадора у Београду, јер је речено да је на годишњем одмору до сљедеће недјеље.

 

Извор: срна