fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

У БЕОГРАДУ У АВГУСТУ ПРВИ СПОМЕНИК СРПСКИМ ЖРТВАМА

Tasmajdanski_park_i_Crkva_Svetog_Marka.jpgПредсjедник Коалициjе удружења избjеглица Миодраг Линта очекуjе да ће у Београду 4. августа бити откривен први споменик српским жртвама страдалим у оружаним сукобима на простору бивше Југославиjе.

Линта jе изразио задовољство што су градске власти подржале инициjативу ове коалициjе да се у Београду подигне први споменик српским жртвама, коjе су страдале током оружаних сукоба на подручjу данашње Хрватске, БиХ и Косова и Метохиjе.

„Суштинска порука jе да се први пут послиjе оружаног сукоба на простору бивше Југославиjе ода почаст свим српским жртавама“, рекао jе Линта Срни.

Он каже да ће споменик бити мjесто гдjе ће породице жртава, сви прогнани Срби и остали грађани моћи да дођу да запале свиjеће и положе цвиjеће и на таj начин покажу да су Срби били заиста наjвеће жртве на простору бивше Југославиjе током 90-их година.

Према његовим риjечима, тренутно су у оптицаjу двиjе локациjе за споменик српским жртвама, и то Ташмаjдански парк, код цркве Светог Марка и на Ушћу.

„Наш приjедлог jе да таj споменик буде откривен 4. августа, када ћемо обиљежити 20 година од прогона и страдања Срба у хрватскоj акциjи `Олуjа`, коjа представља наjвеће етничко чишћење jедног народа послиjе Другог свjетског рата“, рекао jе Линта.

Он jе захвалио Комисиjи за споменика и називе тргова и улица Скупштине Града Београда што jе подржала инициjативу Коалициjе удуржења избjеглица.

„Очекуjемо да ће у доста кратком року Скупштина града Београда усвоjити одлуку о формирању одбора за подизање споменика и одлуку о подизању споменика“, додао jе Линта.

Након тога, каже Линта, одбор за подизање споменика у чиjем саставу би требало да буду представници Српске академиjе наука и уметности, цркве, факултета и истакнути умjетници, формирао би комисиjу, коjа би имала задатак да изради идеjно рjешење споменика и предложи локациjу.

Линта ниjе желио да преjудицира изглед споменика, локациjу, нити садржаj написа на споменику, наводећи да би то требало да предложи комисиjа, коjу ће чинити експерти из разних области.

„Одбор ће на основу приjедлога комисиjе дониjети одлуку о томе“, рекао jе Линта.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Споменик свим српским жртвама на Ушћу

НАПОКОН: Споменик жртвама „Олуjе“ у Београду – Jadovno 1941.

ОТКРИВЕН СПОМЕНИК РУСКИМ И СРПСКИМ … – Jadovno 1941.

Место за српско сећање – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: