fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Злочин у Лори рак-рана Младена Бајића

lora.jpg

Предсjедник Далматинског комитета за људска права Тончи Маjић изjавио jе да jе за главног тужиоца Хрватске Младена Баjића случаj „Лора“ и страдање српских цивила „рак-рака“ и да не треба очекивати озбиљно процесуирање ратних ни било каквих других злочина у Хрватскоj док год jе он на челу државног тужилаштва.

„Док год jе Баjић на челу тужилаштва у Хрватскоj, не треба да очекуjемо озбиљно процесуирање ни ратних ни било каквих других злочина, jер jе то човjек коjи jе био jедан од двоjице воjних тужилаца у Сплиту, чиjе jе тужилаштво било одговорно за комплетну Јадранску обалу, а послиjе пада Краjине и за таj сектор“, рекао jе Маjић за „Глас Српске“.

Он истиче да постоjе писани докази против Баjића коjи га оптужуjу да jе знао да су неки људи коjи су завршили у „Лори“ недужни. „Баjић jе од почетка па до краjа `Лоре` у смртном страху и `Лора` jе њему рак-рана, што jе овдjе jавна таjна“, наводи Маjић.

Истичући да његово насилно одвођење на психиjатриjско вjештачење у понедjељак има везе са тим што се залаже за отривање истине о страдањима Срба и ратним злочинима у „Лори“, Маjић наглашава да оваj случаj неће „ићи под тепих“ и да се о злочинима мора утврдити истина у судском поступку.

„Ово jе jединствен случаj гдjе постоjи више од 100 свjедока коjи су спремни да свjедоче. Нема случаjа да има толико бивших логораша спремних да проговоре о ужасима коjе су проживjели у jедном логору и по томе jе `Лора` jединствена и зато се плаше ње“, рекао jе Маjић.

Он истиче да jе „Лора“ jединствена и по томе што многи имаjу разлога да се плаше њеног правоснажног расплета, jер се поставља неколико изузетно неприjатних питања за Хрватску.

„То су питања – ко jе наредио или дозволио да се страни држављани пребаце преко међународне границе у Хрватску, по коjем основу се Хрватска воjска, коjа их jе заробила, уопште нашла у БиХ у вриjеме када се тамо ниjе смjела налазити. Чиjа jе идеjа или дозвола да се цивили из БиХ пребацуjу, посебно са подручjа Купреса, преко границе и да их Хрватска воjска хапси? Зашто да воjска хапси цивиле? И посљедње питање jе откуд цивили у воjном затвору“, навео jе Маjић.

Извор: срна

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: