fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

НАД СРБИМА ВОЗУЋКОГ КРАЈА ИЗВРШЕНО ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ

 Миленко Савановић на Академиjи у Добоjу

Миленко Савановић на Академиjи у Добоjу

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао jе данас у Добоjу да jе над српским становништвом са подручjа Возуће, долином риjеке Криваjе и Озрена, почињено свjесно и намjерно етничко чишћење.

„То су догађаjи коjи се не смиjу заборавити и наша прошлост, ако jе добро не савладамо, неће бити визиjа за будућност“, рекао jе Савановић на свечаноj академиjи у Добоjу посвећеноj сjећању на страдање Срба на Озрену и Возући.

Он jе подсjетио да jе, према статистичким подацима, у Возући 1971. године проценат српског становништва био 98 одсто, 1981. године 74 одсто, 1991. године 67 одсто, а данас свега два одсто.

„Никада нисам могао разумjети да jедан народ коjи има развиjен осjећаj за доброчинство и све оно што чини људскост и што jе утемељено на наjвишим начелима хришћанске идеологиjе, буде виjековима жртва своjих комшиjа – припадника других народа“, рекао jе Савановић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске подсjетио jе да jе у двадесетом виjеку, осим jевреjског и jерменског, наjвише страдао српски народ и то од комшиjа, што су Срби брзо и лако заборављали и касниjе их „примали у загрљаj“.

Он jе упозорио да Срби као народ мораjу добро проучити историjске догађаjе и не уморити се у настоjањима и напорима да се стално указуjе на околности тих дешавања.

Савановић jе наjавио подршку наставку обиљежавања страдања Срба са простора Возуће, долине риjеке Криваjе и Озрена.

Указом предсjедника Републике Српске Милорада Додика о додjели одликовања за заслуге стечене у борби против неприjатеља и ослобођењу Републике Српске постхумно су одликовани Медаљом за народ Младен Савић, Радован Пантелић и Миладин Пеjић.

Савановић и изасланик предсjедника Републике Српске Миладин Драгичевић уручили су медаље породицама погинулих.

Срби из Возуће протjерани су са вjековних огњишта у офанзиви такозване Армиjе БиХ под називом „Ураган“ или „Фарз“.

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве 23.000 муслиманских воjника Другог и Трећег корпуса такозване Армиjе БиХ и одреда „Ел муџахид“, те бомбардовања НАТО-а.

Тада jе спаљено 30 српских села, протjерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убиjено 459 бораца Воjске Републике Српске и цивила, док се за 130 jош трага.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:
ОБИЉЕЖАВАЊЕ 20 ГОДИНА ОД ЕГЗОДУСА СРБА ИЗ ВОЗУЋЕ

СРПСКЕ ГЛАВЕ „ВРИЈЕДИЛЕ“ 1.000 ДО 3.000 МАРАКА

ПРОНАЂЕНО ВИШЕ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА У ЗАВИДОВИЋИМА

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: