fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОСВЕШТАНА СПОМЕН-СОБА У ДОМУ ВОЈСКЕ

Освећење спомен собе погинулим припадницима ВРС у Добоjу

Освећење спомен собе погинулим припадницима ВРС у Добоjу


У обjекту Дома воjске у Добоjу данас jе отворена и освештана обновљена спомен-соба за око 1.800 бораца Воjске Републике Српске погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату на подручjу Добоjа.

Предсjедник Скупштине Борачке организациjе града Добоjа Миладинко Ковачевић рекао jе новинарима да представници градске управе нису присуствовали отварању, те да су своjе одсуство образложили писаним путем, уз образложење да jе риjеч о „нелегалном чину“.

Ковачевић jе поручио да jе враћање спомен-собе у Дом воjске први корак ове организациjе у остваривању њихових захтjева након чега слиjеди и изградња споменика у Градском парку.

„То jе стварно тежак пут, jер локална управа не жели ни на коjи начин да сарађуjе с нама да бисмо остварили заjедничке циљеве“, рекао jе Ковачевић.

Он jе навео да jе санациjа спомен-собе, коjа jе коштала око 6.000 КМ, финансирана донаторским средствима и средствима Борачке организациjе Добоjа.

Према његовим риjечима, у спомен-соби изложени су до сада прикупљена архива и експонати коjи су непотпуни, а обавеза Борачке организациjе jе да се она у наредном периоду комплетира по региjама и мjесним одборима.

Јасенка Живковић, коjа jе у рату изгубила сина, поручила jе представницима локалне управе да не дозволе да буду заборављени наjбољи синови Републике Српске, jер без њих не би било „ни њихових фотеља“.

Предсjедник Предсjедништва добоjске Борачке организациjе Зоран Биjелић каже да се приводи краjу идеjни проjекат за изградњу споменика у Градском парку, те да се чека сjедница Скупштине града на коjоj би требало да буде разматрана одлука о измjени регулационог плана.

Биjелић jе навео да градоначелник Добоjа Обрен Петровић ниjе одржао обећање да ће са Борачком организациjом разговарати о актуелним проблемима.

Представници Борачке организациjе затражили су прошлог мjесеца да спомен-соба, коjа jе била смjештена у jедан контеjнер у порти цркве Рођења Пресвете Богородице, буде враћена у обjекат Дома воjске, да се покрене изградња спомен-обиљежjа погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата на локациjи централног Градског парка, да се градскоj Борачкоj организациjи додиjели просториjа у Дому воjске и да се из обjекта измjести организациjа „Мерхамет“.

Представници Борачке организациjе положили су 9. априла камен-темељац за изградњу спомен-обиљежjа погинулим борцима у Парку народних хероjа у Добоjу без сагласности градске управе.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

градска управа ниjе надлежна за архивску грађу из спомен-собе

ПОЛОЖЕН ВИЈЕНАЦ ЗА СРПСКЕ БРАНИОЦЕ ГРАДА – Jadovno …

Озрен – Возућа – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: