fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Којић: Наредба ХВО-а о сексуалном злостављању Српкиња

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Milorad_kojic.jpg

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица дошао jе до фрапантног податка, односно документа у коjем Хрватско виjеће одбране /ХВО/ у току рата издаjе наредбу своjим воjницима да жене српске националности приводе на сексуално злостављање, те да могу примиjенити силу ако пружаjу отпор.

„Оваj податак наjбоље показуjе какви су гнусни злочини чињени над женама српске националности у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату“, рекао jе данас на конференциjи за новинаре у Бањалуци директор овог центра Милорад Коjић.

Коjић jе додао да jе Центар дошао до прелиминарних података да jе у протеклом рату смртно страдало 2.529 жена српске националности или око 10 одсто укупно смртно страдалих лица из Републике Српске.

Он jе рекао да су се 823 жене водиле као нестале, док се jош тражи 276 жена.

Коjић jе истакао да jе Републички центар ове године формирао базу података у коjоj jе евидентирано 827 жена жртава сексуалног насиља, са комплетном пратећом документациjом коjа садржи изjаве свjедока и медицинску документациjу.

„У том контексту, Удружење жена жртава рата из Републике Српске остварило jе сарадњу са правосудним институциjама и полициjским агенциjама, чиjи су резултат била хапшења у току ове године на подручjу општина Брод, Оџак и Трново“, рекао jе Коjић.

Коjић jе додао да су тренутно у фази истраге и за друге општине, не желећи због истраге да открива о коjим конкретно општинама jе риjеч.

Говорећи о очекивањима од завршне конференциjе у оквиру проjекта „Снага jе у нама“, коjа се данас одржава у Бањалуци, Коjић jе рекао да на конференциjи треба да буду донесене одређене препоруке, jер скупу присуствуjу представници институциjа коjе могу да помогну овом процесу.

„Препоруке коjе ће бити након завршне конференциjе биће обавеза владиног и невладиног сектора да их проводимо у складу са своjом надлежношћу“, истакао jе Коjић.

Он jе рекао да Републички центар има у плану наредне године, у сарадњи са Министарством спољних послова Србиjе, да ради на изради монографиjе под називом „Наша исповиjест“, коjа ће садржавати аутентична свjедочења жена жртава сексуалног насиља, коjа ће бити презентована у Њуjорку, да би се о томе чуло у свjетскоj jавности.

Директор Џендер центра Владе Републике Српске Мирjана Лукач рекла jе да jе Џендер центар учествовао у реализациjи проjекта „Снага jе у нама“, да би се посветила дужна пажња српским женама жртавама сексуалног насиља у току протеклог рата.

Она jе рекла да ће Џендер центар до краjа године упутити извjештаj Влади Српске коjи укључуjе исповиjести жена жртава сексуалног насиља са свим законским препрекама са коjима се сусрећу и препорукама Влади и парламенту Српске да се овим женама помогне.

Предсjедник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић-Раjилић рекла jе да Удружење тренутно има 251 члана и да су почеле jавно говорити о злодjелима коjа су над њима почињена.

Раjилићева, коjа jе у току рата била у затвору у Сребренику 323 дана, рекла jе да Удружење ниjе добило никакву финансиjску помоћ од надлежних министарстава, али да су им помоћ пружили предсjедник и премиjер Српске.

Она jе навела да ће захтjев Удружења према Влади Српске бити да створи услове овоj групи жена да оствари своjа права у друштву.

Радоjка Пандуревић, коjа jе током протеклог рата била заточена у логору „Силос“, рекла jе да очекуjе од завршне конференциjе у оквиру проjекта „Снага jе у нама“ да ће ове жене имати социjално-психолошку помоћ, те да ће све жене жртве рата имати статус цивилне жртве рата.

„Очекуjем од Републичког центра и Џендер центра да ће формирати jедан тим коjи ће помагати женама свjедоцима за суђење оптуженима за ова кривична дjела“, додала jе Пандуревићева.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ЦВИЈАНОВИЋ: ПОДРШКА ВЛАДЕ ЖЕНАМА ЖРТВАМА РАТА

СУТРА О ПОДРШЦИ ЖЕНАМА ЖРТВАМА СЕКСУАЛНОГ НАСИЉА У РАТУ

РАЈИЛИЋ: РАСВИЈЕТЛИТИ УБИСТВА СРПКИЊА У САРАЈЕВУ …

хиљаде српских жена било у муслиманским и … – Jadovno 1941.

ПРОЦЕСУИРАТИ ПОЧИНИОЦЕ ЗЛОЧИНА НАД … – Jadovno 1941.

КОЈИЋ: 800 ДОСИЈЕА О СРПКИЊАМА … – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: