fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

МИТРОВИЋ: НЕПРИХВАТЉИВО МАЛА КАЗНА ЗА ЗЕМИРА КОВАЧЕВИЋА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/sudbih.jpg

БАЊАЛУКА, 22. МАЈА /СРНА/ – Породице жртава рата из Републике Српске сматраjу да jе неприхватљиво мала казна коjом jе Суд БиХ осудио Земира Ковачевића на 10 година затвора због ратног злочина над српским цивилима на подручjу Сиjековца у општини Брод 1992. године.

„Мислимо да jе риjеч о краjње малоj казни с обзиром на размjере почињеног злочина и чињеницу да jе злочин у Сиjековцу био `замаjац` за почетак крвавог грађанског рата у БиХ“, рекао jе Митровић Срни.

Он jе нагласио да jе ова пресуда jедан у низу доказа двоструких стандарда правосуђа БиХ када jе риjеч о ратним злочинима у БиХ почињеним над Србима.

„Породице погинулих из Републике Српске немаjу повjерења у рад Тужилаштва и Суда БиХ у процесуирању ратних злочина и тражењу несталих, због чега сматрамо да jе хитно потребна реформа ових правосудних институциjа“, закључио jе Митровић.

Суд БиХ осудио jе jуче Земира Ковачевића на 10 година затвора због учешћа у убиствима, малтретирању и пљачки српских цивила на подручjу Сиjековца у општини Брод 1992. године.

Оптужница терети Ковачевића да jе као припадник Интервентног вода Прве босанскобродске бригаде у марту и априлу, те jулу и августу 1992. године на подручjу општине Брод, сам и са неидентификованим припадницима Хрватских одбрамбених снага и Хрватске воjске учествовао у убиствима, мучењу, незаконитом затварању, одвођењу на принудни рад, пљачкању и неоправданом уништавању имовине српских цивила.

У оптужници се наводи да jе Ковачевић учествовао у нападу на село Сиjековац гдjе jе, заjедно са осталима, из кућа извео 15 одраслих особа и четворо дjеце српске националности, од коjих су неки побиjени.

Ковачевић jе у притвору, а на ову пресуду дозвољена jе жалба

 

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: