fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПАРАСТОСОМ ОБИЉЕЖЕНЕ 22 ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИНА НАД СРПСКИМ БОРЦИМА

Na_mjesnom_groblju_u_brcanskom_naselju_Grbavica_sluzen_parastos-42b7fdadУ приградском брчанском насељу Грбавица, на мjесном гробљу, служен jе парастос и прислужене свиjеће за 13 мjештана коjе су на данашњи дан приjе 22 године заробили, мучили, убили, а потом масакрирали припадници хрватско-муслиманских формациjа у Бодеришту, jужно од Брчког.

Предсjедник Борачке организациjе Републике Српске Миломир Савчић подсjетио jе да jе злочин у Бодеришту jедан од наjтежих и наjстрашниjих у овом диjелу БиХ, гдjе jе 13 бораца Воjске Републике Српске прво заробљено, звjерски мучено и убиjено, а потом масакрирано.

Савчић jе рекао на помену да jе над тим људима извршено неколико ратних злочина, те да jе та чињеница морала да буде разлог да оваj случаj постане приоритет у раду тужилаштва.

Према његовим риjечима, у Брчком jе лансирана jедна од наjвећих лажи у протеклом рату да jе наводно на овом простору почетком рата 1992. године страдало наjмање 200.000 људи.

„Таква лаж имала jе кључну улогу у креирању расположења код међународне заjеднице и великих сила у односу према Србима и српском народу“, оциjенио jе Савчић.

Присуствуjући помену, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао jе да су оваква окупљања потребна ради подсjећања на страшан злочин коjи jе починила хрватско-муслиманска страна.

„То jе судбина ових простора, гдjе jе слобода вариjабилна и зато са овог мjеста треба послати поруку свим грађанима у БиХ и шире о томе колика jе циjена слободе до коjе jе тешко доћи и коjу треба чувати“, поручио jе Савановић.

Он jе рекао да наjвише боли недостатак правде у процесуирању свих лица коjа су починила злочине.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, коjи jе родом из Грбавице, рекао jе да власти Српске неће одустати од намjере да сви они коjи су починили оваj звjерски злочин буду прописно кажњени.

„Нажалост, организациjа судске власти у циjелоj БиХ тако jе моделирана да институциjе власти у ентитетима немаjу утицаjа на судове и тужилаштва. Не мислим да ми треба да одлучуjемо о томе шта jе правда, а шта не, него да се баве одређеним предметима, као приоритетима“, навео jе Ђокић.

Он jе подсjетио да jе Министарство рада и борачко-инвалидске заштите, на чиjем jе челу био у раниjем периоду, за оваj случаj више пута захтиjевало правду.

„Тужилаштво БиХ посљедњим дешавањима ставља велику мрљу на своj рад, али ми морамо истраjати на захтjевима за правду и то jе jедино што ми можемо учинити“, поручио jе Ђокић.

На споменик за 43 погинула мjештанина Грбавице, коjа jе у посљедњем рату дала наjвише српских жртва у приjератноj општини Брчко, цвиjеће су, осим поредставника Владе Републике Српске, положили предсjедник БОРС-а Миломир Савчић, делегациjе српских удружења Брчко дистрикта проистеклих из отаџбинског рата, предсjедник Скупштине Брчко дистрикта Ђорђа Коjић, те представници броjних политичких странака.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

сутра обиљежавање страдања бораца врс у грбавици код брчког

ИМА ЛИ ПРАВДЕ ЗА СРБЕ УБИЈЕНЕ У … – Jadovno 1941.

ПУДИЋ: НИ ЗВИЈЕРИ ТО НЕ БИ УЧИНИЛЕ – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: