fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Буди део историје: Херцеговачка академија (8. јун) – највећи и најзначајнији скуп Херцеговаца у Србији

 

ЕКСКЛУЗИВНО У великоj сали Задужбине Илиjе Коларца у Београду 8. jуна 2015. године у 19.30 часова биће одржана свечана Херцеговачка академиjа посвећена успомени на српске жртве 1941-1945 године и обнови храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима.

Братски договор: Светозар Црногорац (председник Клуба Гачана), Жарко Ј. Ратковић (председник Удружења Требињаца „Јован Дучић“), Воjо Бабић (СНД Пребиловци), Миленко Чабрило (ЗК Херцеговац, Панчево), Миодраг Дунђеровић (председник ЗК Билећа), Зоран Јањић (председник Удружења Невесињаца) и Миленко Јахура (председник СНД Пребиловци) на радном састанку у Парохиjском дому Храма Светог Саве у Београду

Текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина

Увелико траjу припреме за свечану Херцеговачку академиjу посвећену успомени на српске жртве (1941 – 1945 године) и обнови храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима.

Херцеговачка удружења из Београда и Панчева и Савез гуслара Србиjе договорили су се да 8. jуна 2015. године у 19.30 часова у великоj сали Задужбине Илиjе Коларца организуjу свечану Херцеговачку академиjу.

Ово ће уjедно бити наjвећи и до сада jедини скуп Херцеговаца овакве врсте икада одржан у Србиjи. Досадашњи списак личности коjи су потврдили своjе учешће на Академиjи без сумње сведочи да jе реч о скупу од изузетног националног значаjа.

Међу истакнутим личностима на поменутом списку налазе се песници: Матиjа Бећковић, Раjко Петров Ного, Гоjко Ђого, Ђорђе Сладоjе, Божидар М. Глоговац, драмски уметници: Гоjко Шантић и Небоjша Кундачина, првакиња Београдске опере Јадранка Јовановић, гуслари: Славко Алексић, Бошко Вуjачић и Вељко Ђурановић, а посебан печат вечери даће академски хор „Лола“ са диригентом Милованом Панчићем.

Режиjа програма поверена jе Балши Ђогу, доћ ће програм водити Снежана Лукић и Миливоjе Бештић.

Од организатора смо сазнали да су у току преговори са jедним од еминентних историчара, као и то да се очекуjе позитиван одговор прослављеног српског редитеља Емира Кустурице.

Међу угледним гостима наћи ће се патриjарх српски Иринеj, епископ ЗХиП Григориjе, као и броjне личности из друштвеног живота Србиjе.

Карте ће се продавати по цени од: 500, 700 и 1.000 динара, а сав приход од продаjе карата биће приложен обнови храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима. Наредних дана на порталу Слободна Херцеговина биће више информациjа о томе где се и на коjи начин могу набавити карте. С обзиром на то да jе ограничен броj места саветуjемо да не чекате последњи тренутак.

Поред Слободне Херцеговине, наjпосећениjег и наjутицаjниjег херцеговачког портала у Србиjи, медиjску подршку овом историjском догађаjу даће и Херцег телевизиjа.

 Извор: СЛОБОДНА ХЕРЦЕГОВИНА

Везане виjести:

Чиjа jе брига гробље у Пребиловцима?

Пребиловци: И испод сиве дуге боjе живе

Злочин у Пребиловцима jе jедан од наjсрамниjих догађаjа у људскоj историjи, али пошто су жртве Срби све се брзо заборавило

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: