fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЦИЉ НАПАДА НА ЈАХУРУ – СПРЕЧАВАЊЕ ПОВРАТКА СРБА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/Vukasin_u_Prebilovcima.jpg

Вербални напад на предсjедника Српског националног друштва „Пребиловци“ Миленка Јахуру и увреде коjе су му упућене само зато што jе Србин, приликом недавне посjете родном селу код Чапљине, у Федерациjи БиХ, парадигма су политике коjа траjе годинама и чиjи jе циљ – сприjечити повратак Срба на њихова вjековна огњишта, сматра предсjедник Асоциjациjе избjегличких и других удружења Срба из
Хрватске Милоjко Будимир.

„Читава наша Српска Краjина доживjела jе судбину Пребиловаца. У овом посљедњем грађанском рату завршено jе оно што екстремни националисти нису успjели да остваре за вриjеме Другог свjетског рата. Дошло jе до етничког чишћења српског становништва са подручjа Федерациjе БиХ и Хрватске. уз `благослов` и подршку Ватикана и неких других земаља, првенствено Њемачке и САД“, рекао jе Будимир за Срну.

Он jе констатовао да су двоjна мjерила и непоштовање основних људских и грађанских права када су Срби у питању готово свакодневна поjава.

„Не беру неки други људи само плодове туђег рада, него jош увиjек живе у кућама и становима оних коjе су насилно истjерали. Наша очекивања да ће се ситуациjа поправити након уласка Хрватске у ЕУ изневjерена су. То су коначно сада увидjели и они коjи су били представници Срба или матична држава Србиjа коjа jе без условљавања отворила врата Хрватскоj према чланству у ЕУ“, навео jе Будимир.

Он сматра да су посљедња дешавања и резолуциjе коjе jе донио хрватски Сабор и Европски парламент у вези са лидером Српске радикалне странке Воjиславом Шешељем само наjава онога што очекуjе Србиjу на путу према чланству у ЕУ.

Предсjедник Српског националног друштва „Пребиловци“ Миленко Јахура, приликом недавне посjете овом селу код Чапљине, вербално jе нападнут и упућене су му увреде на националноj основи.

Он jе рекао Срни да га jе напао jедан Хрват, коjи jе ушао у приватни посjед српске породице у Пребиловцима да бере дивљи нар, а на упозорења Јахуре да то не чини он jе заприjетио да ће га физички напасти и вриjеђао га на националноj основи.

„Рекао jе: `Више немаш ништа овдjе, ово jе Хрватска!`. Мислим да jе риjеч о истом насилнку, `хрватском бранитељу`, коjи jе приjе три и по године, на Спасовдан, храмовну славу, приjетио нашем тадашњем свештенику у Чапљини, захтиjеваjући да са звоника скине заставу СПЦ и поручуjући му да `иде у Бањалуку`. Полициjа, чиjа jе зграда преко пута цркве, ниjе ни тада реаговала због грубог насилничког чина“, каже Јахура.

Пребиловци и његови становници, због стравичног погрома 1941. и 1992. године, представљаjу симбол страдања српског народа у БиХ.

У Пребиловцима данас има шездесетак сталних становника и двадесетак коjи ту бораве повремено.

Навршиле су се 73 године од страдања Срба из Пребиловаца. Тих августовских дана 1941. године 3.000 усташа блокирало jе село и сакупило народ у мjесну школу „Краљ Милутин“ са обећањем да ће их преселити у Србиjу.

Одатле су их транспортовали до Чапљине и логора Силос на Модричу, а потом жељезницом до Шурманаца и, умjесто у Србиjу, до jаме Голубинке у брду између села Шурманци и Међугорjе.

Мjештани коjи су се склонили у брда око села, испред првог налета усташа, или у мочварне предjеле Хутова блата убиjани су на jош 48 мjеста у селу и његовоj околини.

Од 1.000 становника села убиjено jе више од 800, док jе преживjело августовски погром свега 172 Срба.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

НАПАДНУТ ПРЕДСЈЕДНИК СНД „ПРЕБИЛОВЦИ“ МИЛЕНКО ЈАХУРА

Видео: Сабрање 2014.

СЈЕЋАЊЕ НА СТРАДАЊЕ ПРЕБИЛОВАЧКИХ МУЧЕНИКА

Јахура: Пребиловци су уjединили Херцеговце са обе стране Дрине!

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: