fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Наставак геноцида над Србима

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/prebilovci/snd_prebilovci.pngФормирање „Хрватске православне заjеднице“ jе доказ да се сви облици геноцида над Србима примjењуjу и у новоj независноj Хрватскоj, успостављеноj 1991. године, изjавио jе Срни предсjедник Управног одбора Српског националног друштва „Пребиловци“ Миленко Јахура.“

Да jе коначно нестаjање Срба у Хрватскоj скоро готова ствар свjедоче и резултати пописа становништва у тоj држави.

Не само да jе укупан броj Срба смањен у односу на претходни попис, већ jе фрапантна разлика између броjа оних коjи се изjашњаваjу као Срби и оних коjи коjи говоре српским jезиком и припадаjу Српскоj православноj цркви“, каже Јахура.

Он наводи да би таквим резултатима били презадовољни и усташки поглавник Анте Павелић и кардинал Алоjзиjе Степинац.

„За упућене ту нема ништа изненађуjуће. Просто, то jе континуитет страдања и нестаjања српског народа на тим просторима. Досадашње власти у Србиjи и другим српским териториjама нису посвећивале потребну пажњу овоj националноj несрећи, тачниjе катастрофи“, истиче Јахура.

Он подсjећа да су присилно католичење, забрана ћирилице и успостављање тзв. Хрватске православне цркве били облици духовног геноцида над Србима у усташкоj Независноj Држави Хрватскоj.

„Духовни геноцид jе ишао упоредо са физичким ликвидациjама и протjеривањем Срба у окупирану Србиjу. Формирање `Хрватске православне заjеднице` jе доказ да се сви облици геноцида над Србима примjењуjу и у новоj независноj Хрватскоj, успостављеноj 1991. Само овог пута протjеривање и одузимање националног идентитета су много чешћи од физичких ликвидациjа“, каже Јахура.

Он сматра да би сада сва српска удружења и jавне личности требало да заjедно дигну глас да држава, приjе свега Србиjа, почне да води одговорну националну и државну политику и отворено погледа истини у очи када jе риjеч о страдању Срба у Хрватскоj.

Епархиjа далматинска саопштила jе недавно да jе послиjе регистрациjе проусташког удружења тзв. Хрватске православне заjеднице, шира jавност путем електронских медиjа и тзв. прогласа обавиjештена о „устоличењу“ извjесног Александра Иванова, коjи jе бугарског пориjекла, за „свештеника хрватских православаца“ на подручjу читаве Хрватске.

„Познато jе да jе усташки злочинац Анте Павелић 1942. године основао тзв. Хрватску православну заjедницу с циљем да потпуно уништи Српску православну цркву и искориjени Србе са простора НДХ – пошто претходне методе насилног покрштавања и масовних убистава по логорима широм Хрватске нису дониjели довољно резултата“, наводи се у саопштењу Епархиjе далматинске.

Његово преосвештенство владика далматински Фотиjе позвао jе тим поводом све православне Србе на просторима Далмациjе да остану вjерни Српскоj православноj цркви, свом jезику и култури, те да се чуваjу лажних пастира.

Извор: срна

Везане виjести:

У Задру оживела усташка творевина Анте Павелића

НЕЋЕ УСПЈЕТИ ПОКУШАЈ СТВАРАЊА „ХРВАТСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ“

ПРЕБИЛОВЦИ

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: