fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О СТРАДАЊУ У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

У пребиловачком Дому културе синоћ jе отворена изложба „Пребиловци“ коjа говори о страдању овог српског села у Другом свjетском рату када су усташе побиле 826 становника, већином жена, дjеце и стараца.

Организатори изложбе су Српско национално друштво „Пребиловци“, Удружење грађана „Јадовно 1941“ и Културни центар Новог Сада, а аутори историчари Драгослав Илић и Предраг Лозо.

Илић jе на отварању изложбе рекао jе да изложба на 20 паноа говори о страдању и обнови Пребиловаца.

„При изради изложбе испоштован jе методолошки принцип историjске науке. Ми смо примиjенили нешто што jе аутентично у нашем културном поимању страдања гдjе jе изложба доживљена као нека врста мартирологиjе“, истакао jе Илић.

Лозо jе рекао да jе основни циљ културе сjећања да се такве ствари не понове.

„Превенциjа геноцида jе основни циљ свих дjелатности у култури сjећања. Изложба jе покушаj да се, колико jе то могуће, техничком поставком исприча прича о Пребиловцима“, навео jе Лозо.

Према његовим риjечима, страдање Пребиловаца jе само своjом фактографиjом довољно да изнесе велику причу и донесе велики закључак, као парадигма српског страдања у БиХ.

„Основни циљ jе да пошаљемо поруку – не забораву. Пребиловци треба да буду путоказ за културу сjећања и наш колективни однос према прошлости, како геноциду у НДХ, тако и страдању у одбрамбено-отаџбинском рату. Морамо бити свjесни да су ове мошти коjе су два пута уништаване биле путоказ српском народу 1992. да створи Републику Српску као велико `не` геноциду“, нагласио jе Лозо.

Изасланик Управе за сарадњу са диjаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србиjе Ђорђе Алексић упоредио jе пребиловачку причу са библиjском причом о Јову, наглашаваjући да догађаjи у Пребиловцима говоре о васкрсу овог мjеста.

„Данас четвртину становника Пребиловаца чине дjеца. То говори колико jе оваj народ духовно jак“, рекао jе Алексић, додаjући да ће се Влада Србиjе укључити у причу о Пребиловцима и дати подршку овом мjесту.

Предсjедник Српског националног друштва „Пребиловци“ Миленко Јахура подсjетио jе да су Пребиловци два пута страдали – 1941. и 1992. године када су уништене кости.

Он jе рекао да су Пребиловчани 1999. почели да се враћаjу у ово село „коjе jе jош рањено, али jе, ипак, урађено много тога“.

Јахура jе нагласио да Република Српска и Србиjа треба да усвоjе декларациjу о геноциду над српским народом у НДХ.

Предсjедник Удружења грађана „Јадовно 1941“ Душан Басташић подсjетио jе да страдања у Јадовну, Ливањском пољу и Пребиловцима везуjе пуно тога, а приjе свега начин на коjи су људи убиjани бацањем у jаме.

„Изложбом желимо обjелоданити истину о Пребиловцима. У школским уџбеницима у Републици Српскоj нема ни Пребиловаца ни Јадовна, ни Подриња, ни Гаравица, ни Ливањског поља, чак се не спомиње ни Доња Градина. Док то не буде исправљено наша дjеца могу да уче само са оваквих изложби, интернета и малоброjних књига малог тиража“, додао jе Басташић.

Изложба „Пребиловци“ остаће као траjна поставка у Дому културе у Пребиловцима, а копиjа докумената ће наставити да прича причу о овом страдалничком мjесту у многим другим градовима.

Његова светост патриjарх српски Иринеj сутра ће освештати Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима, код Чапљине, коjи jе саграђен у знак сjећања на 4.000 Срба из доње Херцеговине страдалих од усташа у Другом свjетском рату и бачених у jаме, а чиjе су кости миниране 1992. године у Спомен-костурници у овом мjесту.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ВИДЕО – Изложба „Пребиловци“ – Београд 21. маj 2015 …

Спасовдан у Београду: Изложбом „Пребиловци” представљена …

у београду отворена изложба о страдању пребиловачких срба

Сећање jе пут поштовања коjим треба да идемо – изложба …

Пребиловци – Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: