fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ИМЕНА ПОСТРАДАЛИХ

Hram_Hristovog_Vaskrsenja_u_Prebilovcima_1.jpg
Храм Христовог васкрсења у Пребиловцима

Из Црквене општине Чапљина и Српског националног друштва „Пребиловци“ упутили су позив за достављање имена пострадалих Срба у Другом свjетском рату на подручjу jужне Херцеговине како би она била уписана на зидове Храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима.

Чапљински парох Марко Гоjачић каже да jе у току уписивање имена Светих новомученика Пребиловачких и Доњохерцеговачких на зидове Храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима, коjи су мученички пострадали у току Другог свjетског рата.

„Овим путем позивамо све људе да нам доставе имена сродника, комшиjа, приjатеља, познаника коjи су пострадали на подручjу Доње Херцеговине како бисмо ово богоугодно дjело што боље и успjешниjе довршили“, рекао jе Гоjачић.

Подаци и информациjе могу се доставити на броj телефона +381 65 46 44 557 или на електронску пошту snd.prebilovci@gmail.com

На подручjу Чапљине, Стоца, Љубушког, Метковића и Неума током 1941. године убиjено jе око 4.000 Срба.

Пребиловци и његови становници представљаjу симбол страдања српског народа у БиХ, због стравичног погрома 1941. и 1992. године.

У августу 1941. године 3.000 усташа упало jе у Пребиловце и побили су више од 800 од укупно 1.000 становника овог села. Августовски погром преживjело jе свега 172 Срба.

Злочин над Србима у овим краjевима Херцеговине поновио се и у љето 1992. године када су воjне снаге Хрватске, ХВО-а и ХОС-а, под командом генерала Јанка Бобетка убиле велики броj цивила, уништиле све српске куће, цркве, манастире, споменике и друге обjекте.

Градња храма у Пребиловцима, у чиjу крипту су положени посмртни остаци више хиљада Срба убиjених у долини Неретве за вриjеме Другог свjетског рата, почела jе 1991. године. Међутим, 1992. године Хрватска воjска предвођена Бобетком минирала jе крипту и багерима практично урадила све да трагови злочина буду уништени.

Свети архиjереjски Сабор Српске православне цркве канонизовао jе пребиловачке мученике и од прошле године се славе као свети сваког 6. августа.

Спомен-храм у Пребиловцима поново се обнавља, захваљуjући броjним донаторима. Међу њима jе велики броj Срба коjи су пориjеклом из Херцеговине. Велику помоћ и подршку у изградњи храма пружила jе Влада Републике Српске.

У Пребиловцима данас има шездесетак сталних становника и двадесетак коjи ту бораве повремено.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ ПРЕБИЛОВАЦА И ЛИДИЦА

Пребиловачка деца међу српским светитељима

СРПСКЕ ЈАМЕ И СТРАТИШТА ПРЕТВОРЕНИ У ДЕПОНИЈЕ

Пребиловци – Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: