fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СРПСКЕ ЈАМЕ И СТРАТИШТА ПРЕТВОРЕНИ У ДЕПОНИЈЕ

Предсjедник СНД "Пребиловци" Миленко Јахура

Предсjедник СНД „Пребиловци“ Миленко Јахура

Предсjедник Српског националног друштва „Пребиловци“ Миленко Јахура изjавио jе Срни да ће освештање обновљеног храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима 8. августа за све Србе – Херцеговце бити морална и емоционална компензациjа.

Он jе напоменуо да су српске жртве годинама биле скриване, те да се ћути и о ономе што се данас дешава са српским стратиштима и светињама у Херцеговини.

Јахура jе потврдио да jе синоћ током донаторске вечери „Херцеговачка академиjа“ прикупљено 7.000 евра за обнову Храма, на чиjим зидинама ће бити угравирана имена више од 4.000 херцеговачких мученика.

Он jе указао на драматичну чињеницу да се српска стратишта из Другог свjетског рата у том дjелу Федерациjе БиХ (ФБиХ) данас претвараjу у депониjе и септичке jаме.

„На безименоj jами, коjа припада атару Тасовчићи, гдjе jе 1942. године убиjено шест српских дjечака, направљена jе кућа и у њу jе спроведена канализациjа. У jаму Кукавушу локални Муслимани бацаjу своjе смеће, као и у jедно од наjвећих српских стратишта Бивоље брдо“, рекао jе Јахура.

Он jе додао да jе и некадашњи логор у Тасовчићима изнад Чапљине претворен у депониjу и констатовао да jе jако тужно што на то нико из врха српске државе не реагуjе.

„Било би логично у свим државама да нека Влада, неки амбасадор, да не кажем српски конзул у Мостару реагуjе и пренесе у Београд шта се дешава. Таj човjек никада ниjе дошао у Пребиловце. Можда би новинари требали да га потраже и питаjу шта тамо уопште ради“, сматра Јахура.

Говорећи о положаjу преосталих Срба у том диjелу Херцеговине, Јахура jе рекао да jе повратак потпуно стао и да jе у току процес тихе асимилациjе оних коjи су тамо остали или су се вратили.

„Има католичења. У Чапљини конкретно нека презимена до сада чисто српска постаће хрватска. Срби ће постати Хрвати, односно они то већ постаjу. Вjенчаваjу се у католичкоj цркви, дjеца им се тамо крштаваjу и то су сада католици и Хрвати, а имена неких њихових предака, у то сам сигуран, биће уписана као имена мученика на зидовима пребиловачког храма“, рекао jе Јахура.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Јахура: Пребиловци су уjединили Херцеговце са обе стране …

НАСТАВАК ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА – Jadovno 1941.

Спасовдан у Београду: Изложбом „Пребиловци” представљена …

Пребиловци – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: