fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

У Храму Васкрсења у Пребиловцима прва литургија и крштење

У Храму Васкрсења у Пребиловцима прва литургија и крштење

Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије и умировљени владика Атанасије јуче су у Храму Васкресења у Пребиловцимаса свештенством Епархије ЗХиП служили прву Свету архијерејску литургију у славу Светих пребиловачких новомученика који су канонизовани на овогодишњем Светом архијерејском Сабору Српске православне цркве.

На тај начин молитвено је обележено страдање више од 4.000 Срба у Доњој Херцеговини од усташа у Другом свјетском рату, а само у Пребиловцима 6. августа 1941. убијено је 860 мештана, махом дјеце и жена, који су бачени у Шурманачку јаму код Међугорја.

Храм у Пребиловцима гради се на месту некадашње спомен-костурнице у коју су 1991. биле сахрањене кости жртава страдалих у Доњој Херцеговини у Другом светском рату, а сакупљене из околних јама. Костурницу је 1992. минирала хрватска војска, а од 60 надука сачувано је свега 7 сандука.

Овај дан остаће упамћен по великој победи живота и љубави! Храм Васкрсења у Пребиловцима, иако још није потпуно довршен засијао је у пуном сјају. Већ првом литургијом јасно је да ће Пребиловци увек бити саборно место православних Срба

Да ли је дивнији почетак у животу Храма Васкрсења могао бити од крштења. Овом светом чину приступила је деветогодишња девојчица Ева Булут (кћетка Миљана и Мире), која је за ову прилику дошла са родитељима из Америке и најважнији дан у животу поделила са многобројним верницима.

Аутобус са путницима из Србије, који је по традицији организовало СНД “Пребиловци” стигао је дан раније. Миленко Јахура, председник овог удружења поделио је путницима из Србије специјално дизајниране мајице као успомену на ово ходочашће. Исте су се могле купити по симболичној цени од 10 КМ испред самог уласка у Храм, а та средства су намењена обнови Храма.

Беле мајице са јасном поруком “Васкрс Пребиловаца” преплавиле су плато испред улаза у светилиште.

Поред аутобуса из Србије, од раних јутарњих часова у Пребиловце се слила река људи. Пристизали су верници из свих крајева где живе Срби. Виђене су регистарске ознаке из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Хрватске, али и са ознакама западноевропских земаља…

У храму у коме ће тек бити направљен иконостас, владала је специфична емотивна атмосфера. Посебно узбуђење било је и изношење иконе Светих Пребиловачких великомученика, коју је израдила мати Текла, игуманија манастира Добрићево.

Видно узбуђен, али и задовољан постигнутим владика Григорије је одржао врло надахнуту проповед.

Васкрсење овог храма и пребиловачких мученика у светиње доказ су да ово мјесто никад неће умријети, јер му и само име каже да пребива и пребиваће вјечно ако се повеже с Богом, па смо овдје и изградили храм Васкрсења Христовог. Када смо прошле године полагали камен темељац поред дрвета ни сам нисам вјеровао да ћемо смоћи снаге да га у овом року завршимо. Данас, иако још није потпуно завршен плијени својом љепотом, па иако тек подигнут, снагом светиње осјећамо се као у неком древном хришћанском храму
Потом се осврнуо и на “зло” које стално покушава да буде присутно.

“Злочин који се одиграо 1941. поновљен је у задњем рату новим злочином. Али да њега није било можда би у свијету и метежу у којем живимо, жртве биле заборављене. Овако, Пребиловци ће бити саборно место у коме ћемо славити све велике празнике.

Поздрављајући присутног министра просвјете Горана Мутабџију, владика је најавио да се нада да ће отварање Храма бити крајем септембра, а није пропустио да се захвали донаторима из „енергетског сектора“ који су уплатили 150.000 КМ.

“Помолимо се да овај храм буде готов крајем септембра када очекујемо долазак и Његове Светости патријарха српског Иринеја и других важних људи да присуствују свечаном отварању овога храма.

Уз наглашено задовољство што је ова литургија почела крштењем дјевојчице Еве, бесједу је Владика Григорије закључио жељом да у наредном периоду у чапљинској парохији буде нових 100 православних домова.

Међу присутним вјерницима у име Електропривреде РС литургији је присуствовао Благоје Шупић, Момчило Шиљеговић – предсједник општине Невесиње, Ненад Абрамовић – предсједник општине Берковићи, Радован Палавестра – предсједник општине Источни Мостар, Илија Таминџија – народни посланик, Душан Басташић; председник удружења Јадовно, Боривоје Вукајловић – секретар суботичког херцеговачког удружења и још многи други.

Владика Григорије: По страдању и вјери не заостајемо за Јеврејима!

Након литургије Владика Григорије рекао је окупљеним новинарима да Пребиловци имају ширу димензију за цијели српски народ, а не само за Херцеговину.

Нагласио је да не воли да Срби у долини Неретве буду називани повратницима.

Ми смо прогнани из своје земље и у своју земљу треба да се вратимо. Тако је било и са Јеврејима који су се у своју земљу враћали након хиљада година. Ни ми нисмо пуно у заостатку за јеврејским народом ни по вјери ни по страдању. Повратак је нешто необично важно и нешто што је питање нашег идентитета, нагласио је епископ захумско-херцеговачки.

Он је рекао да не постоји јаснији идентитет него што је то код Срба из Тасовчића, Пребиловаца, Клепаца, Житомислића, Мостара.

Цијела Херцеговина дише таквим духом. То би требало да виде у Београду и Бањалуци. Хвала Богу, ми имамо таквог човјека као што је предсједник Републике који има тај осјећај, јер је и сам дијете из краја страдања Козаре. Када сам му објашњавао шта су Пребиловци није требало много. Онда су нам људи помогли и помажу да изградимо овај храм, рекао је владика Григорије.

Он је додао да ће тако бити и са Мостаром и са нашим животима у долини Неретве

Мутабџија: Херцеговци имају наду на боље сутра
Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија био је у Пребиловцима у име Владе Републике Српске која, према његовим ријечима, настоји да чува историју и културну баштину српског народа на достојанствен начин.

Прошле године смо овдје били и били су само темељи. Данас видимо храм. Дубоко вјерујем да ће наш народ смоћи снаге да доврши овај храм. То је знак да Срби Херцеговине имају своје духовно уточиште и вјеру и наду у боље сутра;, рекао је Мутабџија.

Благоје Шупић, представник Електропривреде РС је образложио одлуку о донацији:

Захваљући добити коју смо остварили у задњих шест година били смо у прилици да 20. јула уплатимо на рачун Епархије 150.000 КМ. Да ли има ишта љепше него учествовати у градњи овако великог светилишта?! Колико ми је познато већ је донијета одлука, а наредних дана очекује се да ће сличну донацију уплатити и ХЕТ.

Електропривреда РС је поред ове донације и златни спонзор Невесињске олимпијаде која се одржава наредног викенда.

Бојан Екмечић: Пребиловци ће постати херцеговачки Јерусалим

Право благо Пребиловаца представљају млађи нараштаји. Њих предводи млади Бојан Екмечић и његове четири сестре Бојана, Бранка, Биљана и Божана.

Пребиловци су преживјели велико страдање, а онда се 1991. опет десио злочин над злочинима кад су уништене кости. Овај храм је рађен по узору на цркву Христова гроба у Јерусалиму и надам се да ће постати херцеговачки Јерусалим, каже Екмечић.

Након литургије владике, свештенство И вјерници су отишли на свечани ручак припређен у обновљеном дому културе, а радост дјеце у дворишту је дала потврду да су Пребиловци васкрсли.

Шири извјештај можете прочитати на завичајном порталу Пребиловци-село на Интернету. То је, уједно, прилика да прелистате странице овог портала који је утемељен прије осам година и на којем се налази изузетно вриједна грађа о Пребиловцима

Пише: Трифко Ћоровић

Извор: Слободна Херцеговина

 

Везане вијести:

СЛУЖЕНА ЛИТУРГИЈА У СЛАВУ СВЕТИХ ПРЕБИЛОВАЧКИХ НОВОМУЧЕНИКА

ДА НИКАД НЕ ЗАБОРАВИМО: Најстрашнији злочини над српском децом и младим мајкама

У ЦРКВИ СВЕТОГ САВЕ ЛИТУРГИЈА И ПОМЕН ПРЕБИЛОВАЧКИМ ЖРТВАМА

СЈЕЋАЊЕ НА СТРАДАЊЕ ПРЕБИЛОВАЧКИХ МУЧЕНИКА

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: