fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПОМЕН СРПСКОЈ ХЕРОИНИ МИЛУНКИ САВИЋ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/milunka-savic.jpg

Представници Удружења ратних добровољаца 1912-1918 данас су у Алеjи великана на београдском Новом гробљу одржали помен и положили виjенце на гроб српске хероине из Балканских ратова и Првог свjетског рата Милунке Савић, поводом обиљежавања 41 године од њене смрти.

Потпредсjедник Удружења ратних добровољаца 1912-1918 Михаjло Јовановић рекао jе Срни да jе за то Удружење веома важно одржавање сjећања на српску хероину jер jе и она као добровољац Милун учествовала у ратовима и добила броjна одликовања, између осталог двиjе Карађорђеве звиjезде и француски орден Легиjе части.

„Она jе персонификациjа учешћа свих наших жена у ратовима као ратника, добровољаца, медицинских радника. То jе жена пред коjом су стаjали у ставу мирно пукови Француске, Србиjе и других савезника… жена коjа jе девет пута рањавана“, истакао jе Јовановић.

Подсjећаjући да jе за вриjеме Другог свjетског рата била скраjнута, Јовановић jе нагласио да jе упркос томе, Милунка Савић између два рата очувала и извела на пут 32 дjеце своjих погинулих другова.

„Зато ценимо ту жену и били смо инициjатори њеног премештања у Алеjу великана“, рекао jе Јовановић.

Он jе напоменуо да jе послиjе Првог свjетског рата Милунка Савић радила као чистачица, те да jе након Другог свjетског рата добила пензиjу као и сви носиоци Карађорђеве звиjезде, али да jе стан од града Београда добила тек 1972. године, а умрла jе 1973. године.

Данашњем помену на Новом гробљу присуствовали су броjни чланови Удружења добровољаца 1912-1918, представници Матице исељеника Србиjе, представници Удружења воjних бескућника Србиjе, као и броjни грађани поштоваоци храбре Српкиње.

Милунка Савић jе била позната као српска Јованка Орлеанка, у Балканским ратовима учествовала jе представљаjући се као мушкарац, а касниjе се посветила улози маjке и хранитељке.

Била jе чувена због своjе неизмjерне храбрости, а у Првом свjетском рату била jе дио чувеног „Гвозденог пука“, елитног Другог пука српске воjске „Књаз Михаило“.

За вриjеме Другог свjетског рата имала jе своjу малу болницу на Вождовцу гдjе jе лиjечила партизанске и четничке воjнике.

Српска хероина имала jе jедну кћерку и jедног унука.

 

Извор:srna

Везане виjести:

МИЛУНКИ САВИЋ У ЧАСТ

Милунка Савић – девет рана, 12 одликовања и jедан заборав

„Стоjте галиjе царске“

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: