fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОБИЉЕЖЕНО СТОТИНУ ГОДИНА ОД ХЕРОЈСКЕ ОДБРАНЕ ПРИЈЕСТОНИЦЕ

Маjор Драгутин Гавриловић
Маjор Драгутин Гавриловић

У Београду jе данас полагањем виjенаца и низом пригодних догађаjа обиљежено стотину година од хероjске одбране српске приjестонице.

Члан градског виjећа Стево Таталовић изjавио jе да се обиљежавањем овог датума Београд не присjећа само славне прошлости, већ трасира пут у будућност, преносе београдски медиjи.

У оквиру обиљежавања Дана одбране Београда, у цркви Ружица служен jе парастос маjору Драгутину Гавриловићу, чиjе jе дjело и порука упућена српским воjницима на данашњи дан приjе 100 година ушла у анале свjетског воjевања, чинећи од њега непролазну и личност достоjну дивљења.

Он jе, издаjући српским воjницима заповиjест уочи борбе, поручио да наприjатељ мора бити разнесен и образ Београда мора остати свиjетао.

„Воjници! Јунаци! Врховна команда избрисала jе наш пук из броjног стања, наш пук jе жртвован за част Београда и отаџбине. Ви немате више да се бринете за животе ваше – они више не постоjе. Зато напред у славу! За краља и отаџбину! Живео краљ! Живео Београд“, изрекао jе маjор Гавриловић команду коjе су се Београђани данас присjетили с поштовањем.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Обиљежавање 100 година Великог рата Србиjе и одбране Београда

Београд jуначки бранили аласи са Чукарице – Jadovno 1941.

обиљежавање 100 година од почетка првог свjетског рата

ЈОШ ЈЕДНА СРПСКА СРАМОТА: Овако jе умро легендарни …

Први свjетски рат – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: