fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОТКРИВЕНО СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈЕ НАДЕЖДИ ПЕТРОВИЋ

Надежда Петровић

Надежда Петровић

У Дому Воjске у Београду свечано jе откривено спомен-обиљежjе jедноj од наjвећих српских сликарки Надежди Петровић, поводом стотину година од њене смрти.

Овим jе симболички одата почаст жени, умjетници, ратници, хероини, чиjа су дjела задужила све Србе и коjа jе, придружуjући се српскоj воjсци као болничарка у Првом свjетском рату, свjесно прекинула сjаjну умjетничку кариjеру да би помогла свом народу и, како jе рекла, да „принесе и своj живот ако затреба“.

Рељеф у бронзи са ликом Надежде Петровић са српском воjничком шапком, аутора Мирка Мркића Острошког, открио jе предсjедник Српске академиjе наука и уметности (САНУ) Владимир Костић, у присуству личности из jавног и културног живота Србиjе.

Говорећи о биографиjи Надежде Петровић, Костић jе подсjетио да jе она наjзначаjниjа српска сликарка с почетка 20. виjека и да jе она као добровољна српска болничарка, свjесно се жртвуjући за своj род, умрла у Првом свjетском рату од пjегавог тифуса у априлу 1915. године у болници у Ваљеву, гдjе jе лиjечила српске ратнике.

Он jе подсjетио да jе Надежду Петровић виjест да jе Аустро-Угарска напала Србиjу затекла у Италиjи и да се она вратила у отаџбину и постала добровољна болничарка и оснивач Кола српских сестара заjедно са Браниславом Нушићем.

„Неко ко jе у пуном обиму свог живота могао да буде међу кључним личностима, коjи ће Србиjи доносити токове модерности, она се одлучила на радикалан прекид сопственог пута да би се у свом доживљаjу лоjалности народу, коjем припада, изложила пошасти сиротињске и неизбежне болести и смрти и сама своjом одлуком скраћуjући своjу стваралачку стазу“, рекао jе Костић.

Историчар умjетности Никола Кусовац рекао jе да су на њеним рукама умирали наjбољи српски синови и да jе њен бол и jаук за њима обиљежио српску историjу и страдање, те додао да jе спомен-обиљежjе Надежди Петровић, коjе jе откривено данас, свjедочанство велике жртве и стваралачких могућности српског народа, као и споменик ненадмашном патриоти и родољубу.

Књижевник Милован Витезовић jе прочитао одломак и своjе приче посвећене Надежди Петровић, док jе аутор рељефа Мирко Мркић Острошки испричао да jе, приjе него што jе почео да ради рељеф на основу jедне мале слике Надежде Петровић, отишао у цркву да jоj запали свиjећу, по савjету српске сликарке Оље Ивањицки.

Ово спомен-обиљежjе дио jе проjекта посвећеног значаjним личностима и обиљежавању важних jубилеjа из српске историjе, а наjављено jе да ће у организациjи Медиjа центра „Одбрана“ у холу Дома Воjске бити постављни рељефи и другим значаjним личностима српске историjе, међу коjима су и Владимир Петковић Дис, Станислав Бинички, Коча Поповић, игуман Паjсиjе и ђакон Авакум и други.

Откривању спомен-обиљежjа присуствовала jе и супруга предсjедника Србиjе Драгица Николић.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

отварање изложбе “ваљево 1914-1915. године – град болница“

СУТРА ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „СВЕТЛОСТ У  – Jadovno 1941.

Василиjа Вукотић – хероина на штиту – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: