fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Отворена изложба о доприносу жена у Великом рату

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Srna_izlozba.jpg

У Галериjи науке и технике Српске академиjе науке и уметности синоћ jе отворена изложба „Жене у Првом светском рату“, коjа говори о доприносу жена током Великог рата у Србиjи, о чиjим храбрим и пожртвованим дjелима готово да нема трагова у српском друштву.

„Организовали смо ову изложбу да би на наjлепшиjим, наjпосвећениjим наjпожртвованиjим примерима показали колико jе дубок наш заборав и колико наша захвалност мора бити већа, пре свега кроз знање о овим судбинама коjе су вредне не jедне изложбе, него филмског сериjала“, рекла jе аутор изложбе Александра Нинковић Ташић.

Академик Драгољуб Живоjиновић указао jе на то да жене, како странкиње коjе су долазиле као медицински радници, тако и Српкиње заслужуjу много већу пажњу друштва него што jе до сада исказана.

„Оне су урадиле огроман посао, а веома се мало о томе зна и веома мало пише“, рекао jе Живоjиновић и додао да су поврх свега тога Српкиње током рата биле и предмет стравичних ратних злочина.

Изложбу jе отворио британски амбасадор у Србиjи Денис Киф, коjи jе рекао да су Британке коjе су долазиле у Србиjу да помогну српском народу током Првог свjетског рата промовисале људске вриjедности.

Посjетиоци на изложби имаjу прилику да се упознаjу са причама о женама борцима, одликованим наjвећим медаљама за храброст – наjпознатиjоj жени-ратници Милунки Савић, као и о Британки Флори Сендс – жени нареднику у српскоj воjсци.

Ту су и фотографиjе и приче о британским болничаркама коjе су дошавши у оквиру добротворне хуманитарне мисиjе лиjечиле српске рањенике и набављале помоћ за Србиjу често и саме страдаjући.

Изложбу организуjе Галериjа науке и технике Српске академиjе науке и уметности као дио обиљежавања стогодишњице Првог свjетског рата, а реализована jе уз подршку Министарства културе и информисања Србиjе.

Посjетиоци ће поставку имати прилику да погледаjу до 25. новембра.

Извор: СРНА

Везане виjести:

СРПСКА ХЕРОИНА: Како jе Милунка Савић заробила 23 бугарска воjника

Оне су своjом храброшћу и своjом патњом задивиле Свет

ПОМЕН СРПСКОЈ ХЕРОИНИ МИЛУНКИ САВИЋ

ЗАБОРАВЉЕНА ХЕРОИНА: Рат баба Вишње против Аустроугарске

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: