fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ О ВОЈНОМ СВЕШТЕНСТВУ

Отворена изложба Воjно свештенство у ослободилачким ратовима Србиjе 1804-1918

Отворена изложба Воjно свештенство у ослободилачким ратовима Србиjе 1804-1918


Његова светост патриjарх српски Иринеj отворио jе данас у Београду изложбу „Воjно свештенство у ослободилачким ратовима Србиjе 1804-1918“, а свечаном отварању присуствовао jе и предсjедник Србиjе Томислав Николић.

Изложба постављена у Дому Воjске Србиjе има за циљ да представи jавности улогу воjног свештенства у свим кључним тренуцима борбе српског народа за ослобођење и национално утемељење у jединственоj држави.

Патриjарх Иринеj истакао jе у обраћању званицама да су воjни свештеници храбрили српску воjску и подизали морал воjника.

Патриjарх српски jе подсjетио да су сви неприjатељи српског народа и културе „чинили кораке да таj народ лише интелигенциjе, у коjу су спадали и свештеници, jер нестанком њих нестаjе и духовних вођа“.

„Српска црква jе увек била са народом, напредак народа jе био и напредак Цркве, а страдање народа и страдање Цркве. Историjа цркве и нашег народа се не може раздваjати – они чине целину“, рекао jе патриjарх Иринеj.

Шеф Одсjека за историjу Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци Горан Латиновић рекао jе на отварању изложбе да jе Српска православна црква имала значаjну улогу у борби за ослобођење и уjедињење Срба.

Наводећи да готово ниjе било буне или устанка, а да у њему ниjе учествовало православно свештенство, а често их и предводило, Латиновић jе подсjетио на то да jе, будући да jе било предводник народа у српском ослободилачком покрету, православно свештенство страдало.

„На примjер, 1809. године у Бањалуци jе 18 устаника набиjено на колац, а међу њима jедан свештеник. Ово посебно помињем jер jе на том мjесту данас саграђен Саборни храм Христа Спаситеља као понос западне српске приjестонице“, рекао jе Латиновић.

Латиновић, коjи jе и jедан од рецензената каталога изложбе, навео jе да поставка садржи драгоцjене фотографиjе, документа и новинске исjечке и изразио наду да ће ускоро бити доступна и публици у Републици Српскоj.

Отварању изложбе присуствовали су и начелник Генералштаба Воjске Србиjе Љубиша Диковић, директор Архива Српске православне цркве Радован Филиповић, директор Управе Владе Србиjе за сарадњу са црквама и вjерским заjедницама Милета Радоjевић, представници вjерских заjедница у Србиjи и други.

Изложба „Воjно свештенство у ослободилачким ратовима Србиjе 1804-1918“ биће отворена до 20. марта у Дому Воjске Србиjе у центру Београда сваког дана осим недjеље од 11.00 до 19.00 часова.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

НЕ ЗАБОРАВИТИ ХРАБРОСТ АУСТРАЛИЈАНСКИХ БОЛНИЧАРКИ

ОТКРИВЕНО СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈЕ „ОКО СОКОЛОВО“

ИЗЛОЖБА „МЕМОРИЈАЛИ ВЕЛИКОГ РАТА“

ПРВИ СВЈЕТСКИ РАТ – ЈАДОВНО 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: