fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Poziv na promociju knjige „Za srpsku vojsku-jedna zaboravljena priča“ autorke Mile Mihajlović

Knjiga Za srpsku vojsku - jedna zaboravljena priča

Knjiga Za srpsku vojsku - jedna zaboravljena priča


Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“ i Matica Boke u petak 21.avgusta u porti crkve Svetog Nikole u Kotoru priređuju promociju knjige „Za srpsku vojsku-jedna zaboravljena priča“ autorke Mile Mihajlović.
O knjizi će govoriti arhijerejski namjesnik bokokotorski, protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić, predsjednik UO Matice Boke, Željko Komnenović, sekretar Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“, Dragan Đurčić, publicista Vasko Kostić i autorka.

 

Odlomke iz knjige čitaće Stefan Spasojević, a u programu će učestvovati hor SPD „Jedinstvo.
Knjiga „Za srpsku vojsku-jedna zaboravljena priča“ je jedina postojeća arhivska građa o evakuaciji srpske vojske 1915/1916 godine.

Riječ je o reprintu originalnog dokumenta „Za srpsku vojsku“ koji je 1917. godine objavila Specijalna kancelarija Ministarstva kraljevske mornarice Italije, a koji je Mila Mihajlović priredila na srpskom i italijanskom jeziku.

 

Među 100 originalnih fotografija koje je knjiga donosi su i fotografije Bokelja i Hercegovaca, dobrovoljaca organizovanih u četiri bataljona u sastavu crnogorske vojske. Njih je Kralj Nikola prve povukao sa položaja tokom povlačenja i poslao da se priključe srpskoj vojsci u Skadru i Medovi, znajući šta bi im se desilo kad bio dopali u ruke Austrougarima.
Predstavljanjem ove knjige, Italija je prošle godine zvanično otvorila obilježavanje stogodišnjice Velikog svjetskog rata. Knjiga je prošle godine proglašena za izdavački poduhvat godine na međunarodnom sajmu knjiga u Torinu, a za nju je autorka Mila Mihajlović dobila specijalnu nagradu žirija “Čeruljo“, koju dodjeljuje Unija italijanskih oficira u domenu istorije i odbrane zemlje.
Mila Mihajlović je magistar umjetnosti, novinar, književnik, publicista i prevodilac. Živi i radi u Rimu na državnoj radio-televiziji Italije RAI.

 

Vezane vijesti:

Mila Mihajlović, ITALIJANSKI IZVORI – DOKUMENTI O …

JUGOSLAVIJA: ITALIJANSKA VOJSKA JE PREKINULA POKOLj

Mila Mihajlović: Rab, „logor“ simbol zla – Jadovno 1941.

Prvi svjetski rat – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: