fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПРЕДСТАВЉЕНО КЊИЖЕВНО СТВАРАЛАШТВО „МЛАДЕ БОСНЕ“

Promocija_knjige_Spomenica_Mlade_Bosne-ad30ba5eОтварањем изложбе „Књижевно стваралаштво Младе Босне“ у Источном Сараjеву jе настављена манифестациjа „Дани Владимира Настића“, коjа се одржава као знак сjећања на овог великог пjесника.

Приређивачи изложбе, библиотекари Матичне библиотеке Источно Сараjево Бранислава Милошевић и Ивана Ерић, истакле су да су овом изложбом жељеле представити дjеловање Младобосанаца, коjе ниjе само историjско, него и књижевно.

„Књижевно стваралаштво `Младе Босне` свjедочи да су Младобосанци првенствено били књижевници коjи у потрази за новим модерним књижевним изразом трагаjу за критичном оригиналношћу и ствараjу само себи своjствен израз бунтовништва из кога се рађа идеjа слободе“, навела jе Милошевићева током отварања изложбе.

Она jе рекла да се непосредно пред почетак Првог свjетског рата у БиХ поjавила група образованих младих људи коjи по узору на Алексу Шантића, Петра Кочића и Владимира Ћоровића пишу и обjављуjу своjе прве пjесничке, прозне и критичке радове.

Међу њима су се издваjали Владимир Гаћиновић, коjи jе jасно показивао своj став против аустроугарске окупациjе, затим пjесник, књижевни критичар, преводилац и зачетник српског футуризма Димитриjе Митриновић, те пjесник и критичар Милош Видаковић.

„Животи поjединих пjесника, попут Данила Илића коjи jе погубљен 1915. године као непосредни организатор Сараjевског атентата, те Драгутина Мраса коjи jе исте године као добровољац погинуо код Ћуприjе, били су кратки и трагични. Због тога њихово књижевно стваралаштво ниjе имало времена да потврди своjе праве књижевне способности“, нагласила jе Милошевићева.

Изложба jе подиjељена у неколико тематских цjелина са изабраним фотографиjама и прилозима из часописа „Босанска вила“ коjе пружаjу низ информациjа о Младобосанцима, њиховом животу и стваралаштву.

„Изложба jе посвећена књижевности Младобосанаца с намjером да се скрене пажња и на мало заборављене пjеснике коjи су заузимали истакнуто мjесто у добу у коjем су живjели и стварали, те оставили печат своjе поетичке самосвиjести и егзистенциjе“, рекла jе Ерићева.

Према њеним риjечима, овом овом изложбом желе да упознаjу младе генерациjе са неправедно запостављеним пjесницима чиjи jе основни циљ био уjедињење и ослобађање српског народа од аустроугарске окупациjе.

Главне одлике њиховог стваралаштва jесу култ мучеништва, родољубља, жртвовање и борбеност, истакнуто jе на отварању изложбе.

Након отварања изложбе, у Културном центру Источно Сараjево представљена jе и двотомна књига са више од 1.800 страница „Споменица `Младе Босне` 1914-2014“, коjу jе приредио академик Воjислав Максимовић.

Максимовић jе рекао новинарима да ова књига има вишеструку намjену да се поводом 100 година Сараjевског атентата врате сjећања на jедну изузетну генерациjу.

„Надам се да ће у овоj гомили докумената садржаних у двиjе књиге бити довољно материjала да се могу одбацити многе неправедне и нетачне тврдње о `Младоj Босни“, нагласио jе Максимовић.

Досадашњи суд о Младобосанцима, Сараjевском атентату и почетку Великог рата, безмало jе ирониjа своjе врсте, сматра уводничар на промоциjи, професор књижевности Божо Тепавчевић.

„Књига прецизниjе дефинише оваj догађаj, самим тим jер jе Сараjевски атентат само открио злу намjеру дрске осваjачке политике“, рекао jе Тепавчевић.

Он jе нагласио да су Младобосанци више били литерати, него револуционари, те додао да „постоjи истина да писци собом носе узрок за промjену, те да писац ниjе велики ако не руши собом наметнуте истине. Они миjењаjу живот у позитивном смислу“.

„У вртоглавици силе историjе, Младобосанци су написали значаjна књижевна дjела и храбро су стаjали пред убицама слободе. Зато мислим да jе ова књига можда наjбољи споменик коjи се могао подићи Младобосанцима“, истакао jе Тепавчевић.

„Споменицу `Младе Босне` 1914-2014“ обjавиили су Српско културно просвjетно друштво „Просвjета“ Пале и Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сараjево.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

СОКОЛИ И МЛАДА БОСНА – Jadovno 1941.

пред новосађанима „млада босна и сараjевски  – Jadovno 1941.

СУТРА У МОСТАРУ ИЗЛОЖБА О „МЛАДОЈ БОСНИ“ – Jadovno 

ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА „БРАНИО САМ МЛАДУ БОСНУ“ – Jadovno 

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: