fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Презентован пројекат „Србија и Браничево у Великом рату“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/Multimedijalni_projekat.jpg

У Банском двору у Бањалуци вечерас jе одржана презентациjа мултимедиjалног проjекта „Србиjа и Браничево у Великом рату 1914-1918“, коjи се састоjи од монографиjе, документарног филма и изложбене поставке.

Директор Историjског архива Пожаревац Јасмина Николић рекла jе новинарима да су у монографиjу и остале сегменте овог проjекта уврштени архивски документи и фотографиjе из фундуса овог архива, Воjног архива Министарства одбране Србиjе, Воjног музеjа и програмског архива Радио-телевизиjе Србиjе.

Она jе истакла да jе изложбена поставка подиjељена на двиjе цjелине, од коjих прва обухвата Србиjу у Првом свjетском рату, а друга град Пожаревац и Браничево.

Николићева jе додала да су посебни занимљиви документи и фотографиjе о Браничеву под бугарском окупациjом од 1916. до 1918. године.

„Други дио изложбе представља живот грађана Пожаревца и Браничевског округа под бугарским терором, док jе у првоj целини први пут приказана савезничка штампа из тог времена“, навела jе Николићева.

Директор Архива Републике Српске Душан Поповић рекао jе новинарима да jе промоциjа овог проjекта организована у оквиру обиљежавања 100 година од почетка Првог свjетског рата.

„То jе jош jедан од доприноса у сарадњи Српске и Србиjе коjа приказуjе праву истину о страдању српског народа и голготи коjу jе прошао у Првом свjетском рату и jош jедан од доприноса расвjетљавању истине о том времену да би се затворила уста, нарочито Западу, када даjу разне алузиjе на истину о Првом свjетском рату“, нагласио jе Поповић.

Након презентациjе монографиjе, приказан jе документарни филм „Србиjа и Браничево у Великом рату“, коjи jе добитник награде на Међународном филмском фестивалу воjно-патриотског филма у Русиjи, у конкуренциjи више од 300 остварења тог жанра из циjелог свиjета.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

НОВА САЗНАЊА О УЛОЗИ ВАТИКАНА

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: