fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Велики рат 1914. -1918. – поруке човечанству

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/cer-bitka.jpg

Поводом 100-те годишњице од почетка Првог светског рата, Београд jе ове седмице домаћин више међународних догађања и активности. У оквиру ширег програма обележавања ове годишњице и одавања поште хероjима и великим људским жртвама, сутра (уторак, 16.септембар)  у Руском дому се одржава «Српско – руски научни округли сто о Првом светском рату».  Међународна Конференциjа под насловом „Велики рат и актуелне поруке човечанству“ почиње у среду, 17. и завршава се усваjањем посебне декларациjе у четвртак, 18. септембра, у београдском Сава Центру.

Организатори ових скупова су Београдски форум за свет равноправних и две руске друштвене организациjе  – „Центар националне славе“ и „Фонд Светог Андреjа Првозваног“.

Тема Првог светског рата, познатог и као Велики рат, биће размотрена са геополитичког, цивилизациjског, системског и проjектног аспекта. У раду Конференциjе узеће учешће проминентни научници, историчари, воjни стручњаци, диполомате и jавне личности из Србиjе, Русиjе, Републике Српске, Црне Горе, Француске, Велике Британиjе, САД, Грчке, Белгиjе, Пољске, Италиjе, Кипра, Немачке, Аустриjе, Индиjе, Чешке и других земаља. Очекуjе се да ће на Конференциjи, поред других учесника из иностранства, говорити Владимир И. Јакуњин, председник Управних савета руских организатора, оснивач и председник Светског друштвеног форума „Диjалог цивилизациjа“ и председник Руских железница, заменик руског Министра иностраних послова Алексеj Ј. Мешков, затим, Клаус Вацлав, раниjи председник Чешке, Валтер Швимер, раниjи генерални секретар Савета Европе и други.

Током свечаних манифестациjа посвећених обележавању 100-те годишњице од почетка Првог светског рата, у оквиру Добротворног програма „Велики рат у историjском памћењу генерациjа“, 18. септембра 2014. одржаће се свечано отварање и освећење споменика на Калемегдану,  у част српских и руских воjника и официра палих у одбрани Београда у Првом светском рату. Организатори и учесници Конференциjе положиће венце не Руском Некропољу, на Новом гробљу и пред споменик деци жртвама агресиjе НАТО у Ташмаjданском парку.

Велики мемориjални концерт српских и руских уметника, у режиjи Иване Жигон, глумице Народног позоришта, одржаће се 17. септембра 2014. увече, у Великоj дворани Сава Центра.
Београдски форум, за свет равноправних
Београд, 15. септембар 2014.

 

Везане виjести:

На Текеришу, 100 година касниjе

Ђачки велеиздаjнички процес

Берлинска режиjа и бечка продукциjа за велику трагедиjу двадесетог века

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: