fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Борци не oдустају од вјерског обреда на мјесту злочина!

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/sarajevo-pic.jpg

ИСТОЧНО САРАЈЕВО 25. АПРИЛА /СРНА/ – Борачка организациjа Сараjевско-романиjске региjе неће одустати од захтjева да страдање припадника ЈНА у Добровољачкоj улици 1992. године у Сараjеву буде обиљежено служењем парастоса на мjесту злочина.

Предсjедник Борачке организациjе Сараjевско-романиjске региjе Жељко Лалић поручио jе да ће истраjати у захтjеву, jер у Републици Српскоj нико нема проблема када долази да обиљежава неки датум.

Он jе истакао да ова организациjа никада неће прихватити обjашњење да из безбjедносних разлога не може бити служен парастос за душе убиjене браће сабораца на мjесту гдjе су убиjени.

„То jе чиста опструкциjа овог догађаjа и неко намjерно покушава да нас исцрпи да одустанемо од тог захтjева и да се забораве ови злочини“, изjавио jе Лалић
новинарима у Источном Сараjеву након сjеднице Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значаjних историjских догађаjа.

Лалић jе подсjетио да се ове године четврти пут обиљежава страдање припадника ЈНА у Добровољачкоj улици и да jе обавеза свих да то буде настављено и омасовљено и да се jедан мучки злочин никада не заборави.

„Своjим присуством желимо да дамо подршку свим органима коjи треба да процесуираjу ове злочине“, истакао jе Лалић.

Приjе 22 године у Сараjеву се догодио изрежирани крвави злочин коjег су над недужним воjницима, официрима и грађанским лицима на служби у ЈНА починили припадници такозване Армиjе РБиХ, Териториjалне одбране БиХ и, посебно, злогласних паравоjних муслиманских наоружаних формациjа коjима су командовали освjедочени предратни криминалци, силеџиjе и шљам сараjевског подземља.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкоj, коjа се 3. маjа 1992. мирно повлачила из Сараjева према споразуму и уз гаранциjу мировних снага УН на челу са генералом Луисом Мекензиjем, руководили су тадашњи члан Предсjедништва БиХ Еjуп Ганић и руководство тадашње Републике БиХ.

Иако jе за безбjедност младих воjника гарантовао тадашњи предсjедник Предсjедништва БиХ Алиjа Изетбеговић, колона ЈНА ниjе безбjедно изашла из Сараjева, већ jе прекинута оружаним нападом.

Првих дана маjа 1992. године мучки су убиjена 42 припадника ЈНА, 71 jе рањен, а 207 заробљено.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: