Докази за Маркале из сарајевског подрума с минобацачима

Армија БиХ је на пијаци Маркале извршила ратни злочин над сопственим народом, потврдио је још један официр Унпрофора, канадски мајор Џон Расел.

 

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/markale-nova.jpg

 

У једном подруму у центру Сарајева у коме су муслиманске снаге током рата држале минобацаче разног калибра, припадници УН су недуго по експлозији на пијаци Маркале, 5. фебруара 1994. године, открили минобацаче ручне израде који су по свим карактеристикама одговарали бацачу из кога је испаљен хитац који је убио 68, а ранио 198 људи. 

Ово ће током следеће недеље, на суђењу првом председнику РС, Радовану Караџићу, детаљно образложити некадашњи мајор канадске војске Џон Расел, који је током ратних година био у саставу Унпрофора у БиХ.

Мајор Расел је био у тиму УН истражитеља који је истраживао прву од две експлозије на сарајевској пијаци, али и поред закључка који је послао команди у Загреб, да је немогуће утврдити да ли је граната испаљена са српских или муслиманских положаја, он је дан касније, посредством мреже Си-Ен-Ен „сазнао“ да су за тај напад одговорни Срби.

„То је била очигледна пропаганда против Срба, без доказа да су они нешто учинили“, објаснио је Расел правним саветницима Радована Караџића.

„Неколико дана после експлозије, у пратњи неколико припадника Унпрофора, обишли смо подрум једне зграде у Сарајеву где су снаге Армије БиХ чувале минобацаче. Стражар који је чувао то складиште најпре нам је тврдио да они не поседују минобацаче 120 mm, али када смо почели да отварамо сандуке угледали смо их.

Реч је о минобацачима ручне израде који су били истог калибра, исте боје и заварени на исти начин као и граната која је погодила пијацу.“ – испричао је овај официр канадске војске.

Француски „упрофорци“ саботирали истрагу

О првој експлозији на пијаци у центру Сарајева сведочиће и канадски генерал Мишел Готје. Он је предводио истрагу УН шест дана по експлозији на Маркалама, а у свом извештају је указао на низ нелогичности у истрагама које су обавили претходни тимови Унпрофора.

„Припадници француског контигента који су се први појавили на месту догађаја и из кратера су извадили ‘реп’ гранате од 120 мм чиме су битно биле умањене шансе да се сазна тачна путања и растојање одакле је пројектил испаљен. Истражитељи из Тима Фребат 4 нису чак ни измерили дубину или угао пенетрације те гранате, нити израчунати угао пада, због чега се није могло ослонити на њихов извештај.“ – казао је генерал Готје у писаној изјави Караџићу која ће и бити предмет унакрсног испитивања.

Генерал Готје је такође установио да је и друга истрага припадника Унпрофор на Маркалама која је спроведена после експлозије, имала катастрофалне резултате.

„Капетан Верди, аналитичар из тима Унпрофора „Север Сарајево“ је направио прорачуне око 15 часова тог дана, а онда је утврђено да је направио математичку грешку.“ – навео је генерал Готје.

Стивен Јоудри: Гранату испалили Муслимани

Један од Караџићевих сведока биће и канадски пуковник Стивен Јоудри, експерт – балистичар који је учествовао у анализи више стотина кратера насталих експлозијама минобацача разног калибра. Јоудри је такође био укључен у истрагу о експлозији на пијаци Маркале, а својим претпостављенима је након детаљне анализе изнео став да је 95 одсто сигуран да је граната стигла са положаја под контролом Муслимана.

 

Извор: СРБЕЛ.НЕТ

 

Везане вијести: 

ШКРБА: Сарајево је имало 200 џамија, а Срби нису гађали ни једну!

Ирски официр: Армија БиХ нациљала Маркале