Допуна извештаја о "Добровољачкој"

Dobrovoljacka

Бањалука -- Центар јавне безбедности Источно Сарајево доставио је тужилаштву БиХ допуну службеног извештаја у вези са предметом "Добровољачка".

Наиме, та допуна садржи сведочење непосредних жртава злочина почињеног у тој сарајевској улици током последњег рата.

Како су пренели босански медији, оперативним радом дошло се до података о више лица која до сада нису била обухваћена предметном истрагом, а била су непосредне жртве злочина који је почињен у Сарајеву 2. и 3. маја 1992. године над припадницима ЈНА.

Они, како се наводи, својим сведочењима потврђују убијање, заробљавање, мучење и злостављање војника ЈНА. Њихове изјаве надлежним органима достављене су први пут тужилаштву БиХ.

Допуна службеног извештаја достављена је Тужилаштву јуче, саопштено је из Центра јавне безбедности, а у тужилаштву кажу да ту документацију још нису добили.

Портпарол тужилаштва БиХ Борис Грубешић је изјавио да је потребно да прође бар један дан, а с обзиром на то да је документација прослеђена јуче, највероватније је да ће она у тужилаштву бити у понедељак.

Страни члан тужилаштва БиХ Џуд Романо донео је 17. јануара 2012. године наредбу о обустављању истраге у случају "Добровољачка" против 14 лица, међу којима и против члана ратног председништва Ејупа Ганића, Заима Бацковића и Јована Дивјака. Романо је саопштио да је утврђено да у радњама осумњичених лица нису садржана обележја кривичног дела.

Истрага је обустављена и против Хасана Ефендића, Јусуфа Пушине, Емина Швракића, Драгана Викића, Фикрета Муслимовића, Џевада Топића, Јовице Беровића, Решада Јусуповића, Јусуфа Кецмана, Дамира Долана и Ибрахима Хоџића.

Приликом договореног повлачења припадника ЈНА и команде Друге војне области из Сарајева 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици, у заседи коју су поставиле паравојне формације "зелене беретке" и "патриотске лиге", као и Територијалне одбране, убијена су 42 припадника ЈНА, рањена 73, а 215 људи је заробљено.

 

Извор: B92