ПОЧИНИОЦИ ТРЕБА ДА ОДГОВАРАЈУ

добровољачка

БАЊАЛУКА, (СРНА) - Први замјеник високог представника у БиХ Родерик Мур изјавио је данас да је у Добровољачкој улици у Сарајеву почињено кривично дјело и да би починиоци требало да буду приведени пред лице правде.

"Тужилаштво БиХ признаје да се ради о ратном злочину, а питање Добровољачке улице је врло осјетљиво у овој земљи поготово у Републици Српској. Више младих људи је изгубило живот у мају 1992. године и до сада нико није кажњен за то", рекао је Мур новинарима.

Он је истакао да постоји могућност да Тужилаштво БиХ настави радити на утврђивању истине о Добровољачкој улици.

"Крајње је неприхватљиво да људи који нису радили на овом предмету нападају тужиоце и правосудне институције. ОХР и даље подржава рад међународних тужиоца и судија у БиХ", додао је Мур.

Тужилаштво БиХ донијело је 17. јануара наредбу о обустави истраге у случају "Добровољачка" против 14 лица, међу којима и Ејупа Ганића, Заима Бацковића и Јована Дивјака, јер је утврђено да у радњама осумњичених лица нису садржана обиљежја кривичног дјела.

Истрага је обустављена и против Хасана Ефендића, Јусуфа Пушине, Емина Швракића, Драгана Викића, Фикрета Муслимовића, Џевада Топића, Јовице Беровића, Решада Јусуповића, Јусуфа Кецмана, Дамира Долана и Ибрахима Хоџића.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске поднело је након тога притужбу Тужилаштву БиХ на наредбу о обустављању истраге у предмету "Добровољачка", коју је донио међународни тужилац Џуд Романо.

Приликом договореног повлачења припадника ЈНА и команде Друге војне области из Сарајева 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици, у засједи коју су поставиле паравојне формације "зелене беретке" и "патриотске лиге", као и Територијалне одбране, убијена су 42 припадника ЈНА, рањена 73, а 215 је заробљено.

 

Извор: срна