fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЗА ЈЕДИНСТВЕН ГЛАС ПОРОДИЦА ПОГИНУЛИХ И РВИ

Sastanak_odbora_porodica_poginulih_boraca_odrzan_u_Bijeljini.jpg
Састанак Одбора породица погинулих бораца
одржан у Биjељини

Предсjедник Борачке организациjе Републике Српске (БОРС) Миломир Савчић изjавио jе данас да само одбори породица погинулих бораца и ратних воjних инвалида у оквиру ове организациjе имаjу репрезентативни статус за циjелу Српску и да то треба афирмисати у jавности.

Након састанка Одбора породица погинулих бораца коjи jе одржан у Биjељини Савчић jе рекао новинарима да међу садашњих двадесетак удружења од jавног интереса за Републику Српску нико, осим БОРС-а, не испуњава услове за таj статус.

„Осим БОРС-а, нико од тих удружења нема потребну териториjалну заступљеност у свим општинама Републике Српске и желим да се у овоj важноj области афирмише БОРС и рад наших одбора породица погинулих бораца и ратних воjних инвалида“, закључио jе Савчић.

Предсjедник Одбора породица погинулих бораца БОРС-а Зоран Видић рекао jе након првог радног састанка да jе приоритетно стамбено збрињавање, односно исплата за jош 321 породицу из ове категориjе у 31 општини коjе имаjу право на новчану накнаду по уредби Владе из 2007. године.

Видић jе наjавио и да ће БОРС затражити измjену закона како би обезбиjедио искључиву надлежност за давање приjедлога предсjеднику Републике при додjели посмртних одликовања борцима, за коjа jе од 2007. године уведена новчана надокнада.

Према његовим риjечима, сви погинули српски борци требаjу бити посмртно одликовани jер су сви погинули за jедно, за Републику Српску.

У име Сараjевско-романиjске региjе Славица Попић Харт предложила jе на састанку да се од Владе затражи издваjање више новца за бржи завршетак реконструкциjе Воjничког спомен-гробља Мали зеjтинлик на Сокоцу.

Она jе рекла новинарима да Влада за обнављање овог гробља сада издваjа 50.000 КМ годишње, а од 2011. године до сада обновљено jе око 300 гробница.

Према риjечима Хартове, усљед планинске климе и временских непогода посљедњих година попуцале су камене плоче и дио биjелих крстова, а проциjењено jе да за потпуну реконструкциjу Воjничког спомен-гробља на Сокоцу треба 750.000 КМ.

Она jе подсjетила да jе ово гробље формирано 1996. године, након отаџбинског рата, када су сараjевски Срби у егзодусу напустили огњишта и са собом на сигурну српску земљу пониjели и своjе мртве.

Просjечна старост 957 српских бораца коjи почиваjу на Малом зеjтинлику jе 24 године, међу њима jе 120 синова jединаца, шест породица има три сахрањена члана у овом гробљу, а 62 породице по два сахрањена члана.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

МИТРОВДАНСКЕ ОФАНЗИВЕ СИМБОЛ ПОБЈЕДЕ – Jadovno 1941.

ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ ЗА ПОГИНУЛЕ  – Jadovno 1941.

У ТОКУ САНАЦИЈА 95 ГРОБНИХ МЈЕСТА – Jadovno 1941.

ПАРАСТОС ЗА ПОГИНУЛЕ И УМРЛЕ БОРЦЕ – Jadovno 1941.

ДОЧЕКАН ЧАСНИ КРСТ ИЗ ЈЕРУСАЛИМА – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: