fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ГЕНОЦИД У СРЕБРЕНИЦИ – ПОЛИТИЧКА ПРИЧА

Ефраим Зуроф

Ефраим Зуроф

Разлог за покушаj да се злочин у Сребреници оквалификуjе као геноцид jе политичке природе, рекао jе предсjедник Удружења „Симон Визентал“ Ефраим Зуроф.

Зуроф jе нагласио да нема потребе да Србима обjашњава зашто jе то тако.

„То ниjе геноцид и нема разлога да се тако назове. Разлог због чега jе назван геноцидом jе политички, и сматрам да то не морам да обjашњавам људима овдjе“, рекао jе Зуроф на конференциjи за новинаре поводом сjеднице Комисиjе за уређење Старог саjмишта.

Зуроф jе поновио да се у Сребреници jесте десио специфичан злочин, али не и геноцид.

Он jе констатовао да многи покушаваjу да преиначе злочине, укључуjући и онаj у Сребреници у нешто друго, да би добили неку врсту компензациjе.

Зуроф, коjи jе члан Међународне комисиjе за утврђивање истине о Јасеновцу и коjи jе у Београд дошао на позив Комисиjе за уређење Старог саjмишта, рекао jе да jе потребно да се Београд изградњом jедног мемориjалног центра стави на свjетску мапу холокауста и да се истина отме од немара и заборава.

„У вези са дешавањима из Другог свjетског рата постоjи много незнања, и у том смислу проjекат jе веома важан за Србиjу“, оциjенио jе Зуроф.

Предсjедник Комисиjе за уређење Старог саjмишта епископ славонски Јован Ћулибрк нагласио jе да jе сврха Зурофове посjете Србиjи да се оснуjе међународно савjетодавно тиjело коjе ће дати наjбоље смjернице како да се реализуjе проjекат „Старо саjмиште“.

Епископ Ћулибрк jе нагласио да jе требало готово седам децениjа да Мемориjални центар „Јад Вашем“ у Израелу постане оно што jе данас, али да Срби треба да буду свjесни да jе такав центар због истине о прошлости неопходан и њима.

Он jе рекао да jе замишљено да комплекс Старо саjмиште у будућности буде мjесто за помен жртвама холокауста, али и едукативни и истраживачки центар у ком ће се истраживати злочини и геноцид над jевреjским, српским и ромским народом.

Градски менаџер Горан Весић рекао jе да jе град у част жртава холокауста установио 10. маj као Дан сjећања, и да ће учинити све да се у наjскориjе вриjеме риjеше сви имовинско-правни спорови на Старом саjмишту да би се почело са реализациjом проjекта, коjи има велику подршку и државног врха Србиjе.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

дачић и зуроф о мемориjалном центру холокауста старо саjмиште

апсурдно и страшно поредити сребреницу са холокаустом

Зуроф: Европа жмури и на фашизам Хрвата – Jadovno 1941.

Степинац, свештеник масовног убице

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: