fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Још нема казне за злочин над Србима

kravica 3.jpg

У Кравица код Братунца данас jе обиљежено 19 година од страдања 49 Срба, коjе су на Божић 1993. године убили, а затим масакрирали припадници муслиманских оружаних снага из Сребренице под командом Насера Орића.

Парастос jе служен у цркви Светих апостола Петра и Павла, а виjенце и цвиjеће на централном спомен-обиљежjу положили су представници Пододбора Владе Републике Српске за његовање традициjа ослободилачких ратова, борачких организациjа Братунца и Сребренице, као и породица погинулих бораца и несталих цивила.

Виjенце су положили и представници неколико политичких партиjа из Српске, као и делегациjа Српске радикалне странке „Др Воjислав Шешељ“ из Београда.

Муслиманске jединице из Сребренице неколико пута броjчано jаче од бранилаца Кравице напале су у рану зору 7. jануара 1993. године из више праваца ово српско насеље и околна српска села, те мjештане, коjи нису успjели побjећи, убили и измасакрирали на кућном прагу.

„Циљ муслиманског мучког напада био jе уништити и затриjети све што jе српско на овом простору, jер jе Кравица одувиjек бастион српства“, рекао jе некадашњи предсjедник Извршног одбора Скупштине општине Братунац Родољуб Ђукановић.

Међу убиjенима на Божић 1993. године било jе наjвише дjеце и стариjих лица. Седморо заробљених jе након мучења и тортура у муслиманском логору у Сребреници убиjено, а њихова тиjела jош нису пронађена. Више од 1 000 мjештана Кравице, носећи дjецу и рањенике, успjело jе да се кроз велике сметове сниjега, на путу дугом око пет километара, преко планинских превоjа пробиjе до риjеке Дрине, а онда су чамцима пребачени на териториjу Србиjе.

Два дана послиjе Божића 1993. године пронађено jе и сахрањено само седам српских цивила, док су посмртни остаци 42 жртве пронађени, идентификовани и сахрањени тек два мjесеца касниjе, када су jединице Воjске Српске ослободиле Кравицу од муслиманских окупационих снага.

У овом наjвећем српском насељу у Средњем Подрињу без jедног или оба родитеља остало jе 101 диjете. Мjесна заjедница Кравица, у коjоj jе приjе рата живjело 2 500 становника, била jе током ратне 1992. и 1993. године стална мета напада наоружаних муслимана из околних села Сребренице и Братунца, коjи су у том периоду убили 152 српска цивила и воjника, а 168 ранили.

За ове злочине, као и за све остале злочине почињене на подручjу Сребренице и Братунца, гдjе jе током 1992. и 1993. године убиjено 1 500 Срба, jош ниjедан Бошњак ниjе одговарао. Хашки трибунал jе 3. jула 2008. године ослободио Орића оптужнице, jер наводно ниjе било доказа о његовоj командноj одговорности.

„Суд и Тужилаштво БиХ су наметнути само да би судили Србима, док их српске жртве и злочини почињени над Србима не интересуjу, због чега jе неопходна реформа правосудног система БиХ, jер правда не смиjе бити селективна, већ jеднака за све“, рекла jе посланик у Народноj скупштини Српске Славица Јовановић.

Муслиманске оружане снаге, коjе су биле стациониране у Сребреници, обично су бирале наjвеће православне празнике за напад на српска села. Тако jе на Видовдан 1992. године нападнуто насеље Лозница, када jе убиjено 11 српских цивила, а исте године на Петровдан у Биљачи, Сасама и Залазjу убиjено jе 69 и рањено 70 Срба.

Извор: срна

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: