fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

МАНИПУЛАЦИЈЕ БРОЈЕМ СТРАДАЛИХ МУСЛИМАНА У КРАВИЦИ

Миливоjе Иванишевић

Миливоjе Иванишевић

Директор београдског Центра за истраживање српских страдања у 20. виjеку Миливоjе Иванишевић изjавио jе данас Срни да се поново увећава и манипулише броjем страдалих муслимана у Кравици, наводећи да jе ексхумирано 330 тиjела и да не може бити говора о броjу од 1.300 убиjених.

Он jе рекао да су тиjела муслимана у Кравици, убиjених током побуне, када су убили jедног српског стражара и ранили jедног српског официра, покопана у двиjе масовне гробнице Глогова jедан и Глогова два, односно у првоj jе било 191 тиjело, а у другоj, коjа се састоjи из шест мањих повезаних гробница, пронађено jе 139 тиjела.

Иванишевић jе навео да су та тиjела пронашли истражиоци Хашког трибунала Тим Менинг и стручњак Тони Браун, те представници Службе за криминалистичка истраживања Поморских снага САД, Криминалистичко-техничке лабораториjе холандског института и посебан тим стручњака из Финске.

Иванишевић jе напоменуо да jе приликом побуне муслимана у Кравици убиjен стражар Крсто Драгичевић (1965) из Скелана, а рањен Раде Чутуровић звани „Официр“.

Он jе навео да jе стражу чувало око 30 српских бораца, али да jе до сада броj осуђених Срба у судовима у Хагу и Сараjеву за то дjело далеко премашио таj броj.

„Више ће бити окривљених и осуђених, него што jе било стражара“, истакао jе Иванишевић.

Он jе додао да се помиње и погрешна квалификациjа дjела убиства муслимана у Кравици, наводећи да се радило о самоодбрани, коjа jе можда прерасла у освету, jер су муслимани током побуне убили српског стражара и ранили официра.

„Може се рећи да се радило о прекорачењу нужне самоодбране, jер су се српски стражари бранили од муслимана коjи су отели оружjе и кренули на њих. Ти муслимани уопште нису били везани“, рекао jе Иванишевић.

Он jе навео да се у оптужницама Хашког трибунала помиње да jе у Кравици убиjено од 1.000 до 1.500 муслимана, а да jе српско тужилаштво већ „пресудило“ цифру од 1.300.

„Приликом сваке нове тужбе, броj наводних муслиманских жртава се утростручуjе и упетостручуjе и увек jе већи него што jе нађено у масовним гробницама“, рекао jе Иванишевић.

Према његовим риjечима, у свим масовним гробницама око Сребренице, гдjе су покопани убиjени заробљени муслимани, муслимани коjи су погинули у борбама, затим они коjу су погинули током пробоjа, као и они коjи су погинули у међусобном обрачуну, ексхумирано jе 1.849 тиjела.

„А Хашко тужилаштво jе подигло броj страдалих муслимана на 4.900 до 6.700, а муслимани чак на 9.200. Видите како фалсификатима jедне чињенице добиjу различите броjке“, напоменуо jе Иванишевић.

Иванишевић jе рекао да jе српско Тужилаштво за ратне злочине подигло мање кривичних приjава за злочине над Србима него Хашко тужилаштво, а ниjе оптужило jош никога за убиство више од 3.200 Срба у Сребреници.

Он jе поменуо случаj Кеме Мехмедовића из села Пале, код Сребренице, коjи jе, према свjедочењу српских заробљеника, носио кроз Сребреницу одсjечену главу Анђелка Млађеновића.

Српско Тужилаштво за ратне злочине jе jуче саопштило да jе ухапшено осам осумњичених да су као бивши припадници Специjалне бригаде полициjе Центра за обуку Јахорина МУП-а Републике Српске учествовали у убиствима наjмање 1.000 заробљених Бошњака, мушкараца и дjечака, на локалитету Земљорадничке задруге Кравица у jулу 1995. године.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

хапшење осумњичених или заташкавање … – Jadovno 1941.

страдала 721. 000 срба, што jе 80 одсто укупних … – Jadovno 1941.

О ПАКЛУ СТРАДАЊА: Кроз српска села сребреничког краjа

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА 305 УБИЈЕНИХ СРБА

ПАРАСТОС ЗА 109 ПОГИНУЛИХ СРБА

ПОДРИЊЕ – ЈАДОВНО 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: