fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Потврђена оптужница за злочин у Кукавицама: За инфо о жртвама погледајте Тановићев филм

У мjесту Кукавице код Рогатице 27. августа 1992. године убиjено jе 25, а рањено око 80 српских цивила коjи су у избjегличкоj колони бjежали из Горажда.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/kukavice_2.jpg

Злочин jе извршила Кукавичка чета тзв. Армиjе БиХ коjа jе колону напала из засjеде. Припадници Унпрофора снимили су масакр у Кукавицама, а те снимке злочина употребио jе режисер Данис Тановић коjи их jе у свом Оскаром награђеном филму Ничиjа земља представио као злочине коjе су починили Срби.

Суд БиХ jе прошле недjеље потврдио оптужницу против четворице бивших припадника муслиманске армиjе – Мухамеда Шишића, Емира Драковца, Азиза Шуше и Тарика Шишића, коjа их терети за ратни злочин против српских цивила у избjегличкоj колони у Кукавицама.

У оптужници се наводи да су четворица припадника Кукавичке чете 27. августа 1992. године координирали и извршили напад на колону српских избjеглица коjа се кретала из мjеста Јабука, од Горажда према Рогатици, а коjа jе за посљедицу имала смрт и повреде више цивила.

Они су, заjедно са другим екстремистима напали колону од око 1.000 ненаоружаних Срба коjи су бjежали из Горажда.

Mеђу жртвама jе било малољетне дjеце, стариjих људи, многи су рањени, а имовина jе попљачкана.

Иначе, Емир Драковац, бивши припадник Диверзантског одреда тзв. Армиjе БиХ оптужен jе и да jе краjем 1992. године на подручjу општине Фоча починио злочин убиства, мучења и сакаћења сjекиром три жртве, убиjене на веома суров начин. Драковац, изненађења ли, има чин капетана и припадник jе ОС БиХ.

Извор:ФРОНТАЛ.РС

 

Везане виjести:

Календар геноцида: 27. август 1992. Годишњица страдања горажданских Срба у Кукавицама

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: