fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПРИСУСТВОМ ИСКАЗАТИ ЗАХВАЛНОСТ УБИЈЕНИМ СРБИМА

Српско гробље у Братунцу

Српско гробље у Братунцу

Удружење „Сребреница“ позвало jе данас становништво региjе Бирач и Подриња да у суботу, 4. jула, на Градском гробљу у Братунцу у што већем броjу присуствуjе парастосу и одавању захвалности убиjеним и побиjеним Србима средњег Подриња у одбрамбено-отаџбинском рату.

„Своjим присуством парастосу и прислуживањем свиjећа за покоj душа настрадалих желимо исказати захвалност и дужну пошту настрадалоj браћи и сестрама и враћамо дио дуга за слободу коjу данас имамо, а за коjу су они дали живот“, истиче се у позиву овог братуначког удружења обjављеном посредством друштвених мрежа.

Наводи се да jе на подручjу Сребренице, Скелана, Братунца, Милића, Власенице, Осмака и Зворника у току посљедњег рата страдало око 3.500 Срба. Скоро половина убиjених били су цивили, старци, жене, дjеца и болесне, непокретне и слиjепе особе.

Удружење истиче да jе, према подацима Републичког центра за истраживање ратних злочина, без jедног или оба родитеља у Подрињу током протеклог рата остало око 800 српске дjеце, а око 5.400 породица остало jе без покретне и непокретне имовине.

Напади на српска села углавном су извођени на наjвеће православне празнике – Божић, православну Нову годину, Ђурђевдан, Видовдан, Петровдан.

Од априла 1992. до jануара 1993. године у нападима муслиманских снага из Сребренице уништено jе и разорено на десетине српских села, масакрирано и на наjбруталниjи начин убиjено стотине српских цивила у Сребреници и селима око Братунца, Милића, Сребренице и Скелана.

У суботу, 4. jула у Братунцу ће бити одржан централни комеморативни скуп поводом 23 године од великог српског страдања у околини Сребренице и Братунца на Петровдан 1992. године, као и у знак сjећања на све Србе средњег Подриња коjе су убили припадници такозване Армиjе БиХ у одбрамбено-отаџбинском рату.

Парастос и прислуживање свиjећа за покоj душа око 3.500 настрадалих Срба, међу коjима и за 69 убиjених на Петровдан 1992. године, почеће у 11.00 часова на братуначком Градском гробљу.

У 11.30 часова предвиђено jе полагање цвиjећа код централног Спомен крста, а у 12.00 часова планирано jе обраћање званичника након чега ће услиjедити духовни програм.

Организатор овог обиљежавања jе Одбор Владе Републике Српске за његовање традициjе ослободилачких ратова.

Због великог интересовања грађана из општина региjе Бирач биће организован бесплатан превоз аутобусима заинтересованих да присуствуjу парастосу настрадалим Србима у суботу у Братунцу.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ПРАВОСУЂЕ БиХ НИЈЕ СПРЕМНО ДА ПРОЦЕСУИРА

ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА

НИКОЛИЋ НЕЋЕ ИЋИ У СРЕБРЕНИЦУ

Братунац: Наша истина jош чека правду

Подриње – Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: