fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СПОМЕН-ПЛОЧА СРБИМА ЖРТВАМА ТОРТУРЕ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/konf-za-stampu.jpg

Спомен-плоча Србима жртвама тортуре у Сребреници и Подрињу биће постављена 13. jула на зграду Основног суда у Сребреници, наjавио jе потпредсjедник СРС-а „Др Воjислав Шешељ“ Воjин Павловић.

„У овом обjекту су Срби убиjани без права на суђење и одбрану, и звjерски су их мучиле муслиманске снаге под командом Насера Орића“, исписано jе на плочи димензиjа jедан метар са 60 центиметара.Павловић jе на конференциjи за новинаре у Биjељини рекао да jе кроз логор у згради Основног суда у Сребреници прошло 70 српских цивила, тиjела 13 звjерски убиjених jош нису нађена, а само 15 Срба преживjело jе тортуру и свjедоче о клању, ломљењу костиjу, паљењу и кидању људског меса и страшним понижењима.

„Под притиском бошњачке политике и међународних организациjа сви годинама ћуте о звjерствима над 3.287 Срба из Подриња, 100 jе људи убиjано за дан и о томе jе забрањено причати, српске маjке у тишини оплакуjу синове сахрањене без глава, доста jе ћутања“, поручио jе Павловић.

Он jе подсjетио да представници бошњачких жртава чак и насилно обиљежаваjу мjеста страдања свог народа, те затражио jеднак однос и према српским жртвама и стратиштима.

„Све су жртве jеднаке, нека свако оплакуjе своjе и нека нико не понижава туђе жртве“, затражио jе Павловић и позвао полициjу и остале надлежне да се не исприjече на путу постављања спомен-плоче.

На конференциjи за новинаре Микаjло Млађеновић из Кравице свjедочио jе о понижавању српских жртава Подриња коjе траjе више од 20 година.

Његов отац убиjен jе у jулу на кућном прагу, маjка и два брата раскомадани су у августу 1992. године на кућном огњишту.

„Једног сам брата сахранио без главе, одниjели jе комшиjе убице и играли фудбала са њом у Сребреници“, рекао jе Млађеновић и поручио да jе Србима доста прикривања и ћутања и да коначно желе достоjаство и мир за своjе убиjене.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: